2024. szeptember 16., hétfő

Dragišić: Bűnbandák állnak a koszovói migráció mögött

A biztonságpolitikai szakértő szerint a nagyszámú határátlépés nem jelent Szerbia számára biztonsági kockázatot

Szervezettnek tartja a koszovói albánok migrációját Zoran Dragišić a belgrádi Biztonságpolitikai Kar professzora, aki szerint az ügy mögött bűnügyi csoportok állnak. Szerinte az egész ügy Szerbia számára nem jelent nagyobb biztonsági kockázatot.

„A biztonsági szolgálatoknak választ kell adniuk a kérdésre, hogy mi áll ez a tömeges migráció mögött, mert az ilyesmi háborús helyzet vagy nagyobb katasztrófák esetében jellemző, amelyekről jelen pillanatban Koszovón szó sincs. Koszovón tíz hónappal és két évvel ezelőtt is szegénység volt mégsem történt meg mindez. Attól tartok, az ügy mögött szervezett bűnügyi csoportok állnak” – mondta Dragišić, aki szerint a migráció szervezőinek és az illegális bevándorlóknak az érdekei különböznek.

„Teljesen egyértelmű, hogy azok, akik megkísérelnek Nyugatra távozni, ezt szociális okokból teszik, ellenben, a szervezők valamilyen más okból szervezték meg a migrációs hullámot” mondta.

Dragišić értékelése szerint a nagyszámú illegális határátlépés Magyarország irányába nem jelent Szerbia számára biztonsági kockázatot, mert többnyire gyermekes családokról van szó, azok a koszovói albánok pedig, akik az Iszlám Állam kötelékeiben harcolnak, más csatornákon jutnak ki Szerbiából.

„Rendőri erőink ellenőrzés alá vonták a problémát, amint az megjelent, azok az emberek pedig, akik az országon áthaladnak, a biztonsági szolgálatok figyelő tekintete előtt vannak” – tette hozzá a szakértő.