2024. szeptember 16., hétfő

Vučić elmegy Zágrábba

A kormányfő szerint nem a személyes és politikai hiúság határozzák meg az államvezetőség döntéseit

Aleksandar Vučić kormányfő tegnap arról számolt be, hogy az előzőleg Szerbia számlájára elhangzott horvátországi sértések és vádak ellenére részt fog venni Kolinda Grabar-Kitarović új horvát elnök beiktatásán. Hozzátette: tisztában van azzal, hogy ezt a döntést saját kárára hozta meg, mert pártján belül nem díjazzák a lépést. Arról számolt be, hogy miniszterelnöki tisztsége óta soha ennyi negatív tartalmú üzenetet nem kapott, mint most, miután közölte zágrábi útjával kapcsolatos határozatát.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

– Az a feladatunk, hogy az államnak és polgárainak érdekeit szolgáló döntéseket hozzunk. Ez a döntés összhangban van azoknak az érdekeivel is, akik Szerbiában élnek, s azoknak is, akik határainkon túl laknak – közölte Vučić.

Mint arról beszámolt, Tomislav Nikolić államfővel egyeztetett a döntés meghozása előtt. Azt szeretnénk a világnak megmutatni, hogy Szerbia egy normális ország, amelyikben nem a politikai vagy személyes hiúság határozzák meg a fejleményeket – magyarázta. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy nem fél a belső problémáktól, melyeket nem akar a mások iránti gyűlölettel palástolni. Azok megoldását a nehéz gazdasági intézkedések adják, tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy konzultált-e külföldi nagykövetekkel a döntést megelőzően, Vučić azt válaszolta, senki fel sem merte hívni ez ügyben, mert „Szerbiával nem lehet ilyen módon tárgyalni”.