2024. szeptember 16., hétfő

„Szerbia jó úton halad”

Ma ünnepelte Szerbia az államiság napját

Ma van Szerbia államiságának napja. 1804-ben ezen a napon kezdődött meg a törökök elleni lázadás, illetve, 1835-ben ezen a napon fogadták el az ország első modern alkotmányát. Az 1804-es szerb felkelés Karađorđe lázadásával kezdődött majd évtizedekkel később érte el végső célját Miloš Obrenović kenéz bölcsességének köszönhetően.

Az 1835-ben elfogadott alkotmány a francia és brit alapokmányok alapján készült.

Aleksandar Vučić kormányfő az ünnep kapcsán elmondta, nincs számára nagyobb érték és nagyobb öröm, mint egy korszerű és sikeres Szerbiáért folytatott harc.

Miután reggel megkoszorúzta Dimitrije Davidović emlékművét, aki az első alkotmány megalkotója volt, azt mondta, Vid napja (Vidovdan) mellett ez a legnagyobb szerb ünnep, amely nem csak Szerbia történelme, de jövője szempontjából is fontos. Hozzátette, aki nem ismeri saját múltját, az soha nem tud szebb jövőt kiépíteni.

Elmondta, büszke rá, hogy nemzedéke akár kicsivel is hozzájárulhat, hogy az ország jobb legyen, de egyben bizonyítsa, hogy tanult valamit a nagy elődöktől, mint amilyen Dimitrije Davidović, Karađorđe vozsd és sokan mások voltak.

„Meggyőződésem, hogy Szerbia jó úton halad, és biztos vagyok benne, hogy akik majd utánunk jönnek, nem fognak szégyenkezni miattunk” – mondta.

Az ünnepen koszorúzott többek között Tomislav Nikolić államfő, Bratislav Gašić védelmi miniszter és Ljubiša Diković a hadsereg vezérkari főnöke is.