2024. szeptember 16., hétfő

„Ami Koszovóban van, az Koszovóé”

Pristina nem fog tárgyalni Trepčáról Belgráddal, ugyanis ami Koszovóban van, az Koszovóé, jelentette ki hétfőn Petrit Selimi koszovói külügyminiszter-helyettes. Hozzátette, az Ahtisaari-terv szerint mindarról, ami Koszovóban található, csak a koszovói polgárokkal lehet egyeztetni, nem pedig Szerbiával. Kiemelte, hogy Belgráddal mindössze a tartozásokról lehet tárgyalni.

– Csupán arról tárgyalhatunk, hogy Koszovó mivel tartozik Belgrádnak, és Belgrád mivel tartozik Koszovónak – érvelt a külügyminiszter-helyettes.

Az Aleksandar Vučić szerb kormányfő és Isa Mustafa koszovói miniszterelnök által aláírt igazságügyi megállapodásról beszélve Selimi megjegyezte, a célja az, hogy Koszovóban helyreállítsák az alkotmányos és a törvényi szuverenitást és Szerbia visszavonja a párhuzamos intézményeket. Kiemelte, az észak-koszovói bíróságok koszovói törvények szerint járnak majd el, a bírák a koszovói államfő előtt teszik le majd esküjüket, ugyanúgy, ahogyan ezt a szerb nemzetiségű képviselők is megtették a koszovói parlamentben.

Az illegális migránsokról szólva a koszovói külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy pontatlanok azok az állítások, miszerint Koszovót csak januárban több tízezer, vagy százezer polgár hagyta el, hanem csupán 11 ezer. Mint megjegyezte, a Balkán-félszigeten minden télen felüti a fejét egy kivándorlási hullám, és nagyjából decemberig tart, azonban az év végén szárnyra kelt egy pletyka, miszerint Nyugat-Európában munkaengedélyeket osztogatnak és sokkal jobbak az életkörülmények, ezt követően kezelhetetlenné vált a helyzet. Véleménye szerint Koszovót ugyanazon okból hagyják el a polgárok, mint Szerbiát, vagy akár Görögországot, ez pedig nem más, mint a gazdasági válság.