2024. szeptember 16., hétfő

„Kiegyensúlyozott országjelentés”

A szerda este óta hivatalos szerbiai látogatáson tartózkodó David McAllister, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője tegnap többek között Tomislav Nikolić államfővel, Aleksandar Vučić miniszterelnökkel, Jadranka Joksimović európai integrációért felelős tárca nélküli miniszterrel és Maja Gojkovićtyal, a Szerbiai Képviselőház elnökével találkozott.

McAllister Nikolićot arról biztosította, hogy az EP márciusban megtartandó plenáris ülésén kiegyensúlyozott országjelentés kerül napirendre Szerbiáról. Nikolić ehhez kapcsolódóan megjegyezte: fontos, hogy a jelentésben a Szerbiában jellemző problémákat objektívan és tényszerűen tüntesse fel.

Vučićtyal beszélgetve McAllister elismerően szólt a kormány által foganatosított reformintézkedésekről, amelyek függvényében reálisnak tartja, hogy Szerbia idén jelentős előrelépést tesz meg az európai úton.

Az EP jelentéstevője és a Joksimović közötti beszélgetés középpontjában az Európai Unió és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások első fejezeteinek megnyitása állt. Joksimović a szerb kormány abbéli reményét tolmácsolta, hogy az első fejezetek még idén megnyílnak.

Gojković és a jelentéstevő a köztársasági parlamentnek az európai integráció folyamatában betöltött szerepéről egyeztetett.