2024. szeptember 16., hétfő

„Kiegyensúlyozott határozat Szerbiáról”

Michael Davenport: Az EU feladata gondoskodni arról, hogy a polgárok életszínvonala már az átmeneti időszakban jobbá váljék

Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője meg van győződve arról, hogy az Európai Parlament márciusban kiegyensúlyozott határozatot fogad el Szerbiáról. Ezzel az EP pozitívan lendítené előre Szerbia európai integrációjának folyamatát, magyarázta Davenport, aki újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: fogalma sincsen, hogy mikor nyílhatnak meg az EU és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások első fejezetei.

Ezt a döntést az EU tagállamainak kell meghozniuk, méghozzá konszenzussal, nyomatékosította a küldöttségvezető, majd sokadszorra megerősítette, hogy a 23-as (bírósági és alapvető jogok) és a 24-es (igazság, szabadság és biztonság) tárgyalási fejezetek kulcsfontosságúak. Sok minden függ attól, hogy a szerb kormány mikor készíti el a szóban forgó tárgyalási fejezetekhez kapcsolódó akcióterveket, amelyeknek tökéletesnek kellene lenniük, fejtegette Davenport, aki úgy értékeli: mindenki számára egyértelmű, hogy az EU mennyire elkötelezte magát amellett, hogy Szerbia egyszer tagállamává váljék, ezért nem valószínű, hogy Szerbiában növekedne az ország uniós tagságát ellenzők száma. A szerbiaiak egyértelműen kifejtették véleményüket az európai integrációról, értékelte a folytatásban Davenport, hozzátéve: az integráció folyamata biztosan nem fejeződik be hamarosan. Az EU feladata gondoskodni arról, hogy a polgárok életszínvonala már az átmeneti időszakban jobbá véljék, emelte ki a küldöttségvezető.

A beszélgetés során az is ismét megerősítést nyert, hogy a 23-as és a 24-as fejezetek mellett a 35-ös, a Koszovóról szóló az, amely kiemelt jelentőséget élvez majd a tárgyalások során. Ehhez a fejezethez kapcsolódik a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, illetve a brüsszeli megállapodás, azaz annak a végrehajtása, taglalta Davenport.

– Sejtelmem sincsen arról, hogy a feleknek a jövőben milyen megállapodásokat kell még aláírniuk. Az viszont vitán felül áll, hogy a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokat teljes mértékben rendezni kell, gondolva az élet minden egyes szegmensére. Ami a korrupció ellenes küzdelmet illeti, meglátásom szerint Szerbia ezen a téren jól látható előrelépést valósított meg. Az aktuális kormány érezhetően komolyabban áll hozzá ennek a problémának a megoldásához, mint korábban – taglalta Davenport.

Az EU szerbiai delegációjának vezetője a továbbiakban az Aleksandar Vučić szerb kormányfővel való együttműködést méltatta, mondván, hogy rendszeresen találkoznak, és ilyenkor minden releváns kérdést, illetve problémát megvitatnak, kezdve a gazdaság fellendítését szolgáló reformoktól és az igazságügyben jellemző helyzettől egészen a koszovói kérdésig és az állami vállalatokban vagy a médiában uralkodó helyzetig. A média területéhez kapcsolódóan Davenport a kormány médiastratégiáját emelte ki. Elmondta, hogy a dokumentum átfogóan elemzi a szerbiai médiaszíntéren uralkodó helyzetet. Az a lényeg, hogy az illetékesek alkalmazzák a stratégiát, hiszen így jobbá válhat a médiumok helyzete, és átláthatóbbá válhatnak a médiaházak tulajdonosi struktúrái, értékelte Davenport.