2024. szeptember 16., hétfő

Belgrádban járt Blair

A volt brit miniszterelnök állítólag a politikai tevékenység stratégiájának témájában mélyítette el a szerb miniszterek tudását

Bár igyekeztek titokban tartani, a B92 RTV kiderítette, hogy Tony Blair volt brit miniszterelnök szerdán Belgrádba utazott, és a szerb kormány néhány miniszterének egyórás előadást tartott Belgrád elit villanegyedének, Dedinjének az egyik épületében. A B92 újságírói megpróbáltak bejutni az épületbe, ez azonban nem sikerült nekik. Míg tartott az állítólagos előadás, a belgrádi brit nagykövetség gépkocsijai folyamatosan az épület környékén köröztek.

Az épületet Dušan Vujović pénzügyminiszter, Nikola Selaković igazságügyi, Ivan Tasovac művelődési, Zorana Mihajlović építésügyi miniszter és Siniša Mali, Belgrád polgármestere hagyták el. Egyikük sem kívánt válaszolni a kérdésre, hogy miről szólt az előadás, vagy pontosan miről beszélgettek Blairrel, aki az újságírók véleménye szerint az épületet a konyhán át hagyta el, hogy még véletlenül se találkozzon senkivel.

A B92 nem hivatalos értesülései szerint a volt brit kormányfő a politikai tevékenység stratégiájáról tartott előadást hallgatóságának, valamint elmondta, hogy miként lenne a legelőnyösebb a minisztereknek a sajtóval kommunikálniuk. Állítólag azt mondta, a minisztereknek mandátumuk ideje alatt három vagy legfeljebb négy központi témára kellene összpontosítaniuk.

A szerb sajtó a napokban kezdett el foglalkozni azzal, hogy a szerb kormány alkalmazta Blair politikai szaktanácsadással foglalkozó londoni cégét. Alastair Campbell, Blair egyik munkatársa januárban a kormány sajtószolgálatában dolgozók számára tartott továbbképzést. Olyan állítások is napvilágot láttak, hogy Blair cégének tanácsadói szolgáltatását az EU finanszírozza. Ezt az állítást az EU szerbiai küldöttsége megcáfolta. Ezt követően a szerb kormányban elmondták, hogy a londoni tanácsadócéget az Egyesült Arab Emírségektől kapott pénzből finanszírozták. Ehhez az összeghez pedig a Szerbia és az Emírségek között megszületett államközi szerződés révén jutott az ország – magyarázták a szerb kormányban.