2024. szeptember 16., hétfő

Dedinjei kávézás egy brittel

A kormányalelnök cáfolta, hogy Tony Blair fizetség ellenében látja el tanácsokkal a szerb államvezetőséget

Zorana Mihajlović kormányalelnök, építésügyi miniszter megcáfolta, hogy Tony Blair volt brit miniszterelnök szerdai látogatása a titkosság jegyében telt volna. Mihajlović azt is cáfolja, hogy Blairt, aki jelenleg Londonban egy politikai tanácsadócég tulajdonosa, a szerb kormány fizetség ellenében alkalmazza tanácsadóként.

Emlékeztetőül, a B92 RTV kiderítette, hogy Blair szerdán Belgrádba utazott, és a szerb kormány néhány miniszterének egyórás előadást tartott Belgrád elit villanegyedének, Dedinjének az egyik épületében. A B92 újságírói megpróbáltak bejutni az épületbe, ez azonban nem sikerült nekik. Míg tartott az előadás, a belgrádi brit nagykövetség gépkocsijai folyamatosan az épület környékén köröztek. Az épületet Dušan Vujović pénzügyminiszter, Nebojša Stefanović belügyminiszter, Nikola Selaković igazságügyi, Željko Sertić gazdasági, Ivan Tasovac művelődési, Zorana Mihajlović építésügyi miniszter, Zlatibor Lončar egészségügyi, Kori Udovički államigazgatási, Aleksandar Vulin munkaügyi és Siniša Mali, Belgrád polgármestere hagyták el. Blair az újságírók véleménye szerint az épületből a konyhán át távozott, hogy még véletlenül se találkozzon senkivel.

Mihajlović csütörtökön azt mondta: teljesen biztos abban, hogy a kormány nem alkalmazta Blairt, hiszen szerdán csupán kávéztak és beszélgettek a volt brit miniszterelnökkel.

– Arról beszélgettünk, hogy a világ minden egyes országában az a jellemző, hogy a kormányok megalakulásuk első évében összetett problémákkal kénytelenek szembesülni. Arról is szó volt, hogy a szerb kormány nem tétlenkedett az első évben, számos reformtörvényt hozott meg, megállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal, most pedig a nagyberuházásokra tervez összepontosítani. Nem Blair az egyetlen, akivel a szerb kormány eszmecserét folytat, és akinek meghallgatjuk reformokkal kapcsolatos tapasztalatait – magyarázta Mihajlović.

Azzal kapcsolatban, hogy Blair fizetett vagy nem fizetett tanácsadói szolgáltatása heves érzelmeket váltott ki néhány ellenzéki pártban és civil szervezetben, a kormány alelnöke közölte: „Pillanatnyilag szinte semmi különbség nincsen Vjerica Radeta (a Szerb Radikális Párt tisztségviselője) és Bojan Pajtić (a Demokrata Párt elnöke) között.” Ez nem bizonyít mást, mint azt, hogy a Szerb Haladó Párt az egyetlen olyan politikai csoportosulás, amely kinyitja Szerbia kapuijait a világ felé, emelte ki Mihajlović.

A kormányalelnök nem kívánt válaszolni az újságírói kérdésre, hogy Blair tanácsadói cégének szolgáltatását valóban az Egyesült Arab Emírségek fizeti-e, mert mint megjegyezte, ezzel kapcsolatban semmiféle értesülése nincsen. „Annyit tudunk, hogy nem tudunk mindent, ezért reformjaink sikerességének érdekében sok mindenkivel kell beszélgetnünk” – szögezte le Mihajlović.

Dušan Vujović pénzügyminiszter a téma kapcsán feltett újságírói kérdésre adott válaszából nem az válik egyértelművé, hogy Blair nem kerül pénzébe a kormánynak. Válaszolva a kérdésre, hogy mennyibe kerül a kormánynak Blair tanácsadói szolgáltatása, és honnan van Szerbiának erre pénze, a pénzügyminiszter kifejtette: „Tony Blair fizetett tanácsadói szolgáltatásának semmi köze a köztársasági költségvetéshez. Egyébként sem vagyok abban a helyzetben, hogy ilyen kérdésekre válaszoljak.”

Ivan Tasovac elégedett a szerdai találkozóval, csak azt sajnálja, hogy arról bulvár jellegű tudósítások jelentek meg. Teljesen felesleges többet mondani annál, hogy sor került a találkozóra, hangsúlyozta Tasovac.

A Transzparens Szerbia illetékesei február elején beszéltek először arról, hogy a szerb kormánynak nyilvánossá kellene tennie, hogy milyen feltételekkel és mekkora összegért alkalmaz külföldi tanácsadókat.