2024. szeptember 16., hétfő

Másodpercenként kétszáz euróval adósodunk el

Pajtić: A bérek és nyugdíjak csökkentése által 350 millió eurót sikerült megtakarítani, miközben Lazar Krstić volt miniszter egyetlen mulasztása 786 millió euróba került

A januári bérek 21 százalékkal alacsonyabbak, mint a decemberiek, mondta Bojan Pajtić a Demokrata Párt elnöke Nišben. Mint kiemelte, a párt figyelmeztette a kormányt, hogy ez fog történni, amennyiben a nyugdíjakat és a közszféra béreit 10 százalékkal csökkentik.

„Figyelmeztettük őket, hogy ez a bérek csökkenéséhez vezet majd minden szektorban, tehát a magáncégeknél is azért, mert recessziós folyamatokat indít be, ami a kiskereskedelmi forgalom csökkentését és a gazdaság gyengülését hozza magával – mondta.

Értékelése szerint a bérek 21 százalékos csökkenése egyetlen hónap alatt drámainak tekinthető és ismételten felszólította a kormányt, hallgasson a DP javaslataira és alkalmazza e párt szakértőit.

„Mi segítséget és támogatást nyújtottunk a problémák megoldásához, mert igaz, hogy a kormány ellenzéke vagyunk, de Szerbiának nem vagyunk az ellenzéke. Ami különösen drámai, az a tény, hogy az ország, pontosabban a szerbiai kormány eladósodott, az év eleje óta 750 millió euróval. Ha összehasonlítjuk az eladósodást a 2000-2012 időszakkal, amikor az adósság másodpercenként 3 euróval nőtt, amióta a Szerb Haladó Párt van hatalmon, ez az eladósodás másodpercenként 195 euróra nőtt. Ebből is láthatjuk, milyen értelmetlen a magyarázat, miszerint Szerbia a korábbi időszak adósságainak törlesztése miatt adósodik el” – mondta Pajtić.

A DP elnöke kiemelte, a bérek és nyugdíjak csökkentése által 350 millió eurót sikerült megtakarítani, miközben Lazar Krstić volt miniszter egyetlen mulasztása 786 millió euróba került, amikor az nem konvertálta át Szerbia adósságát dollárból euróba, amikor már szemmel látható volt, hogy az euró gyengülni fog az eurózóna válsága és az ukrajnai összetűzések miatt.