2024. szeptember 16., hétfő

Vučić a társadalmi elit támogatása nélkül

Aleksandar Vučić kormányfő sérelmezi, hogy személye, valamint az általa vezetett párt miatt kormánya nem élvezi a hazai társadalmi elit támogatását.

– Amikor az előkelőségekről beszélek, akkor azokra a személyekre gondolok, akik valójában támogatják azt az irányt, amely felé Szerbia halad, viszont akik a politikai viszonyok miatt, valamint amiatt, mert engem személy szerint, valamint azt a pártot, amelyet vezetek (Szerb Haladó Párt) nem szívelnek, másként viszonyulnak az országhoz – nyilatkozta a kormányfő az újságíróknak a belgrádi reptéren, ahol a nőnap alkalmából tegnap virágot osztogatott a határőrség női tagjainak.

– Úgy vélem, hogy ez nincs rendjén, mert ebből kifolyólag azokat a lépéseket sem támogatják, melyek a legkedvezőbbek az ország számára. Nem szeretném sajnáltatni magam, csak hozzáteszem, hogy sokkal több dolgot be tudnánk fejezni, ha ez nem így lenne – mondta Vučić. – Sajnos a támogatás hiányában nem tehetünk mást, mint tesszük tovább a dolgunkat, nincs itt sok filozofálásnak helye. Vučić március elején a Blic napilapban megjelent szerzői írásában úgy értékelte, hogy a kormányt a haladásban nem támogatja a társadalom, legalábbis annak az előkelő rétege.
Elmondta, hogy a következő napokban több tiltakozást is szerveznek a kormány ellen, ami – mint fogalmazott – „szép dolog” és a szerb társadalom demokratikus voltát tükrözi, de szeretné, ha ezek a tüntetők valami hasznos dolgot is tennének.

– Nem kell aggódniuk, majd teszünk mi helyettük is – üzente a kormányfő. Hozzátette, pontot tesznek az acélgyár, az Azotara és a FAP autógyár ügyének végére is.