2024. szeptember 16., hétfő

„Le a haladókkal”

Bojan Pajtić: Szerbia lassan ébredezik, egyre többen vagyunk

Hétfőn este Zaječar főterén ismét több száz ember tüntetett a Szerb Haladó Párt köré tömörülő városvezetőség ellen. A tiltakozók nem véletlenül hétfőn szervezték meg a tüntetést: 1991-ben ezen a napon tartották meg Belgrádban az első komolyabb Milošević-ellenes tüntetést.

Az összegyűlt zaječariak a rendkívüli választások kiírása mellett azt követelték, hogy a bori születésű Saša Mirković (SZHP), a városi képviselő-testület elnöke, örökre hagyja el Zaječart.

– Nem akarunk többé városunkban látni. Azt kérjük, hogy a képviselők adják vissza mandátumaikat, és kerüljenek kiírásra az önkormányzati választások. Zaječarban ma ugyanaz a helyzet és ugyanazok a körülmények uralkodnak, mint Belgrádban, 1991 március 9-én. Zaječar nem várhat egy vagy két évet, az óvodai nevelők, a színházi alkalmazottak és a helyi költségvetésből bérezett emberek nem várhatnak tovább – emelte ki Boško Ničić volt polgármester, a Krajináért Élek mozgalom vezetője.

A tüntetésen a lakosság mellett az ellenzéki Demokrata Párt, a Szerbiai Demokrata Párt és a Krajináért Élek tisztségviselői gyűltek össze. Ez volt a hetedik ilyen tüntetés Zaječarban az utóbbi néhány hónap során. Ezúttal Bojan Pajtić, a DP elnöke is megjelent a tiltakozáson. Pajtić meglátása szerint a lakosság és az ellenzéki politikusok azért követelik az aktuális hatalom menesztését, mert a városvezetőség korrumpált, és tisztségviselői fellengzősen viselkednek. Szerbia ébredezik, a DP-nek ismét egyre több támogatója van országszerte, hangsúlyozta Pajtić a tüntetőkhöz szólva.

– Szerbia kezd magához térni. Ezt bizonyítja az is, hogy mennyien gyűltek össze a mai tüntetésen. Egyre többen leszünk. Egyre többen Zaječarban és egyre többen Szerbia-szerte. Ha Szerbia egyszer felébred, semmi sem állíthatja meg. A szerb kormány tagjai már azt sem tudják, hogy mit beszélnek, azzal pedig még kevésbé vannak tisztában, hogy milyen irányba vezetik az országot. A DP egy demokratikus, szabad és tisztességes Szerbiáért száll síkra. Nem szabad az az ország, ahol csökkentik a nyugdíjakat, ahol azért vernek össze embereket, mert egy másik pártban politizálnak, vagy mert mertek szembeszállni az önkényuralommal – fogalmazott Pajtić.

A rendőrség először nem engedélyezte a tüntetés megszervezését, később azonban megmásította döntését. Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy hány ember gyűlt össze Zaječar főterén: egyesek 200-300 emberről beszélnek, viszont a rendőrség becslése szerint nagyjából 600 személy gyűlt össze. A tüntetést követően ismeretlen elkövetők betörték az egyik helyi pékség ablakait. A városvezetőség szerint ez is az ellenzékiek számlájára írható.

Saša Mirković, a vkt elnöke a tüntetést megelőzően megtartott sajtótájékoztatóján Boško Ničićet tette felelőssé a városban uralkodó rossz helyzetért és szegénységért. A várost vezető koalíció pártjai tökéletesen együttműködnek egymással, tette hozzá a vkt elnöke.