2024. szeptember 16., hétfő

„Szerbia nem áll készen”

Aleksandar Vučić: Földgázra van szükségem, a lehető legjobb áron

Szerbia keresi az orosz földgáz alternatíváját, ez azonban nem jelenti az Európai Unióhoz való csatlakozás irányában való stratégiai elköteleződést, fejtette ki kedden a Neue Züricher Zeitungnak nyilatkozva Aleksandar Vučić szerb kormányfő, majd hozzátette: „Nekem teljesen mindegy, hogy a földgáz honnan érkezik, Új Zélandról vagy Macedóniából. Földgázra van szükségem, a lehető legjobb áron. Ez Szerbia számára nem geopolitikai játszma. Ez nem más, mint túlélés kérdése.”

Vučić azt is felidézte, hogy mekkora megrökönyödéssel fogadta, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök Isztambulban bejelentette, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat kiépítésétől. Ez a döntés rosszul érintette Szerbiát, hiszen az ország egyrészről saját pénzét is befektette ebbe a projektumba, másrészről pedig földgázra van szüksége, érvelt Vučić, hozzátéve: Szerbia nem áll el az európai úttól, de szeretné megőrizni az Oroszországgal ápolt, tradicionálisan jó kapcsolatait.

Vučić a beszélgetés során a Szerbiában megejtett reformintézkedésekre is kitért, külön hangsúlyt fektetve a munkaügyi törvény módosítására, az új magánosításról szóló törvényre, a bér- és a nyugdíjcsökkentésre.

– Számomra a stabilitás a kulcsszó. Most először meg vagyok győződve arról, hogy Szerbia lesz az EU 29. tagállama. Szerbia szomszédjainak tekintetében fontosnak tartom a szembesülést. Az utóbbi hónapok során jellemző nehézségek ellenére is lényegesnek tartom, hogy a Szerbia és a Horvátország közötti kapcsolatok jobbá váljanak. Nem azért, mert félek tőle, hogy Horvátország hátráltathatja Szerbia európai útját, hanem azért, mert fontosnak tartom közös jövőnket. Ami Koszovót illeti, folyamatban van a párbeszéd, és Szerbia számos engedményt tett. Emiatt a szerbiai lakosság olykor elégedetlen, ezek az engedmények azonban hozzájárulnak a Koszovóban élő szerbek életének jobbá tételéhez, és előrelendítik Szerbia európai útját. Nem állunk készen arra, hogy elismerjük Koszovó függetlenségét. Remélem, hogy Brüsszel nem csak Szerbiától vár el engedményeket. A szerb–albán kapcsolatok kulcsfontosságúak a Nyugat-Balkán számára, de nem ez a régió legnagyobb problémája – taglalta Vučić.