2024. szeptember 16., hétfő

Újabb állomás az európai úton

Kedden Brüsszelben befejeződött a Szerbia és az Európai Unió közötti tárgyalások tárgyalási fejezeteinek kétoldalú átvilágítási folyamata (screening). Szerbia és az EU képviselői a folyamatot a 35-ös, Koszovóhoz kapcsolódó fejezet átvilágításával zárták. Szerbia részéről Tanja Miščević, a szerbiai tárgyalócsoport vezetője is jelen volt kedden Brüsszelben.

Az elemzők egyetértenek azzal kapcsolatban, hogy az átvilágítási folyamat befejezése fontos állomás Szerbia integrációs útján. Most már csak az a kérdés, hogy az Európai Tanács mikor hagyja jóvá az első tárgyalási fejezetek megnyitását. Az Európai Parlament aktuális Szerbiáról szóló határozatában arra kéri a tanácsot, hogy minél előbb adja belegyezését a fejezetek megnyitásához. Bár tavaly év végén a szerb államvezetőség még abban reménykedett, hogy az első fejezetek az idei év első felében megnyílhatnak, mostanra sokkal reálisabbnak tűnik, hogy ez csak valamikor az idei év végén történhet meg.

Az már szinte biztos, hogy először a 23-as (bírósági és alapvető jogok), a 24-es (igazság, szabadság és biztonság) és a 35-ös fejezetek nyílnak meg. Ezek a kiemelkedően fontos fejezetek egészen a tárgyalások lezárásáig nyitva maradnának. Az, hogy a tárgyalások milyen ütemben zajlanak majd, elsősorban attól függ, hogy Szerbia a szóban forgó három fejezet, azaz terület tekintetében milyen előrelépéseket tesz meg.