2024. szeptember 15., vasárnap

Ismét szerb-horvát feszültségek

Horvátország visszahívta konzultációkra belgrádi nagykövetét Šešelj zászlóégetése miatt – Vučić az indulatok csillapítása mellett száll síkra

A horvát külügyminiszter erélyesen tiltakozik Szerbia zágrábi nagykövetségén a legutóbbi belgrádi történések miatt, ami nem más, mint Vojislav Šešelj tegnapi akciója, amikor az Igazságügyi Palota előtt meggyújtotta a horvát nemzeti lobogót és Horvátországot usztasa államnak titulálta. Emellett, Gordan Markotić belgrádi horvát nagykövetet konzultációkra visszahívták Zágrábba.

„A háborús bűnökkel vádolt Vojislav Šešelj gyűlöletbeszédével, háborús retorikájával és jelképhasználatával befolyással kíván lenni a régióra, különösen Szerbia és Horvátország viszonyára, ezért gyújtotta meg a horvát lobogót egy szerbiai állami intézmény épülete előtt. A Felső Ügyészség a szerbiai média szerint bűnvádi eljárás indításával reagált, amikor a jelen helyzet rendezése irányába tett lépésként értelmezünk” – áll közleményükben.

Szerintük ebben a helyzetben minden politikusnak a helyzet nyugtatása a feladata, valamint a racionális és felelős fellépés.

„Az európai értékek magukba foglalják a jószomszédi viszonyokat és a korrekt viselkedést is a régióban, ami egyik előfeltétele annak, hogy Szerbia sikeres legyen az uniós tagjelölti tárgyalások során. Ilyen értelemben Aleksandar Vulin, magasrangú politikus kijelentéseit sértőnek, megengedhetetlennek és a végletekig felelőtlennek tartjuk” áll a horvát külügy nyilatkozatában.

Aleksandar Vučić kormányfő erre reagálva elmondta, Szerbia nem hívja vissza horvátországi diplomatáit és nem küld egyetlen rossz jelzést sem Horvátország irányába. Bejelentette, hogy telefonon beszélni fog Zoran Milanović horvát kormányfővel.

„Szerbiának és Horvátországnak ettől sokkal jobban együtt kell működniük” – nyilatkozta az RTS-nek, hozzátéve, hogy amint visszatér Pozsonyból, azonnal megejti ezt a beszélgetést.

Vučić kiemelte, fontos, hogy felelősen viselkedjünk, először a saját udvarunkban söprögessünk, utána nézzük a másét. Szerinte a stabilitásra van most szüksége az országnak, jobban mint bármikor.

„A zászlóégetés képei rossz üzenetek, amelyek a világba mennek Belgrádból és ha el is mondjuk, hogy ennek semmi köze az államhoz, mert nincs és hogy ezt egy parlamenten kívüli párt képviselői teszik, nem fog hozzájárulni jobb, másabb imázsunkhoz” – mondta.

Elmondta, hogy az állami szervek megtették a szükséges lépéseket, a kérdésre pedig, hogy miként lehetne a jövőben az ilyen történéseknek útját állni, azt mondta, az értelemre és a civilizált viselkedésre szólítanak fel minden politikai szereplőt.