2024. szeptember 15., vasárnap

Érett reakció egy éretlen performanszra

A Szerbia és Horvátország közötti kapcsolatok a fontosak, nem pedig a marginálisnak számító Šešelj, értékelte a horvát külügyminiszter

Vojislav Šešelj hágai vádlott, a Szerb Radikális Párt elnökének szerdai megmozdulását – amikor felgyújtotta Horvátország zászlóját – követően valamelyest csillapodni tűnnek a kedélyek Szerbia és Horvátország között. Bár Horvátország első reakcióként konzultáció céljából visszahívta belgrádi nagykövetét, és a horvát külügy képviselői Szerbia zágrábi nagykövetségén tiltakoztak a történtek miatt, Vesna Pusić horvát külügyminiszter csütörtökön a kapcsolatok normalizálódása mellett foglalt állást. A legfontosabbak a Szerbia és Horvátország közötti politikai és gazdasági kapcsolatok, nem pedig egy olyan marginális, múltbéli személyiség, mint amilyen Šešelj, emelte ki Pusić, majd elmondta, hogy Horvátország erélyes reakciója elsősorban nem is az SZRP elnökének, vagy a zászlógyújtogatásnak, hanem Aleksandar Vulin szerbiai szociálpolitikai miniszternek szólt.

Emlékeztetőül – Vulin szerdán az alábbiakat fejtette ki: „Zoran Milanović horvát kormányfő azért veszítette el a választásokat, mert nincsen elegendő bátorsága úgy viselkedni, mint Aleksandar Vučićnak. Milanovićnak a horvát állam érdekénél fontosabb saját hiúsága.” Mindehhez Vulin azt is hozzátette, hogy a horvát kormányfő angyalként tekint Ante Gotovina tábornokra, aki a szerbiai miniszter szerint usztasa.

Az ehhez hasonló retorikának meg kell szűnnie, hangsúlyozta a nyilatkozat kapcsán Pusić, hozzátéve: a horvát fél európai szellemiségű kommunikációt kíván folytatni Szerbiával. Pusić elégedett Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök szerdai reakciójával, azzal, hogy ő is a kedélyek csillapítását tartja fontosnak.

Egyébként Gordan Markotić belgrádi horvát nagykövet a katolikus húsvéti ünnepeket követően visszatér a szerb fővárosba. Pusić erről telefonon értesítette szerbiai kollégáját, Ivica Dačićot. Pusić és Dačić szintén egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy az incidensnek nem szabad kedvezőtlenül befolyásolnia országaik kapcsolatát.

A Horvát Demokrata Közösség (HDZ) elvárja, hogy a szerb kormány Vulin nyilatkozatára is reagáljon. Aleksandar Vulin, a szerb kormány tisztségviselőjének nyilatkozata sokkal nagyobb probléma, mint amilyen Šešelj zászlógyújtogatásos akciója, hangsúlyozta Željko Reiner, a horvát parlament alelnöke, nyomatékosítva, hogy Aleksandar Vučićnak reagálnia kellene minisztere sajtónyilatkozatára.

Vulin háborút szít”

Borislav Stefanović, a Demokrata Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője szerint Aleksandar Vulin új háborúkat szít a régióban és veszélyezteti az egyébként is bizonytalan lábakon álló kapcsolatokat. Jó lenne, ha a szerb miniszterelnök rávenné Vulint, hogy kizárólag saját munkájával, a szociálpolitikai kérdésekkel foglalkozzék, értékelte Stefanović.

NEM TESZ JÓT AZ IMÁZSNAK

Aleksandar Vučić, miután elítélte Šešelj akcióját és bejelentette, hogy telefonon kívánja megbeszélni a történteket Zoran Milanovićtyal, közölte, hogy Szerbia nem hívja vissza horvátországi diplomatáit és nem küld egyetlen rossz jelzést sem Horvátország irányába.

Szerbiának és Horvátországnak ennél sokkal jobban kell együttműködniük, nyilatkozta a Szerbiai Rádió és Televíziónak. Vučić szerint fontos a felelősségteljes viselkedés.

– Először söprögessünk a saját udvarunkban és majd ha nálunk rend lesz, utána menjünk a szomszéd udvarát söprögetni. A zászlóégetés képei kedvezőtlen képet festenek Szerbiáról. Ezeket a képeket az egész világ láthatja és hiába mondjuk el, hogy ennek semmi köze Szerbiához, és hogy ezt egy parlamenten kívüli párt képviselői tették, az eset biztosan nem járul hozzá az ország imázsának jobbá tételéhez – fogalmazott a miniszterelnök, majd megerősítette, hogy az illetékes szervek a zászlóégetés ügyében már megtették a kellő lépéseket.

Válaszolva a kérdésre, hogy miként lehetne a jövőben az ilyen történéseknek útját állni, Vučić értelmes gondolkodásra és civilizált viselkedésre szólított fel minden politikai szereplőt.

Mindeközben továbbra is kérdés, hogy hogyan fog eljárni Szerbia a hágai törvényszék fellebbviteli tanácsának határozata ügyében, hogy Šešeljnek vissza kell térnie Hágába. Nikola Selaković igazságügyi miniszter ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy a kormány egyelőre nem kapott írásos meghagyást. Amíg ez nem történik meg, addig a kormány nem is dönthet majdani lépéseiről, szögezte le Selaković.

LÉTELEME A PROVOKÁCIÓ

Šešelj továbbra sem érzi úgy, hogy elvetette a sulykot, csütörtökön ismét megkísérelte provokálni a horvát közvéleményt. A szarajevói Dani hetilapnak nyilatkozva közölte: „Egy szép napon tankkal és felfegyverkezve fogok bevonulni Horvátországba és felszabadítom a krajinai Szerb Köztársaságot”

Ezt követően az SZRP elnöke elismerte, hogy provokálni kívánja a horvát közvéleményt. Mint azt megjegyezte, rendkívüli elégedettséggel tölti el, hogy célja sikerrel jár.

– A horvátok mindig is így reagáltak. Ugyanez mondható el a mieinkről is. Egy komoly államhatalom soha nem reagálna egy olyan jelentéktelen provokációra, mint amilyen a zászlóégetés – nyilatkozta Šešelj.

Ezzel a beszélgetéssel kapcsolatban az interjút készítő újságírónő, Tamara Nikčević is nyilatkozott. Beszámolt azon élményéről, hogy Šešeljt nehéz korlátozni és irányítani, szinte muszáj hagyni, hogy mondja, amit ő akar. Az interjúalanynak állítólag az újságírónő nemzeti hovatartozása is problémát jelentett.

– Amikor rájött, hogy nem egy montenegrói szerbbel, hanem egy montenegróival beszélget, azt mondta, hogy nem hajlandó nyilatkozni. „Ha azt mondta volna, hogy horvát, muzulmán, vagy bármi más, minden további nélkül beleegyeztem volna az interjúba. Így azonban nem. Az összes undorító kitalált nemzetiség közül ön a legundorítóbbhoz tartozik” – idézte fel első telefonbeszélgetését Šešeljjel Nikčević. Az SZRP elnöke hosszas rábeszélést követően végül beleegyezett az interjúba.

A szerbiai sajtónak nyilatkozva Šešelj pedig azt fejtette ki, hogy felháborodást és tiltakozást kiváltó viselkedésének egy célja van: félbeszakítani az Európai Unió és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalásokat. Az EU-nak szerbellenes tagjai vannak, ezért reméli, hogy megmozdulásai miatt az unió nem folytatja a tárgyalásokat Szerbiával, nyomatékosította Šešelj.