2024. szeptember 15., vasárnap

Dačić: Az EU találna egy új feltételt

Még ha el is ismernénk Koszovó függetlenségét, akkor sem jutnánk be az Európai Unióba, mondta Ivica Dačić szerb külügyminiszter a Szputnyik orosz állami hírügynökségnek adott interjújában. A hírügynökség azon kérdésére, hogy a külügyminiszter hogyan kommentálná Tomislav Nikolić szerb államfő azon kijelentését, miszerint Szerbia ha elismerné Koszovó önállóságát, akkor egy hónapon belül az EU tagjává válna, Dačić azt felelte, hogy „nem, mert az EU azonnal találna egy újabb feltételt”.

Ivica Dačić külügyminiszter (Fotó: Beta)

Ivica Dačić külügyminiszter (Fotó: Beta)

– Egy hónap után, hogy letartóztattuk és kiadtuk Ratkao Mladićot, az EU előállt Koszovóval. Addig szóba sem került. Nem fogadjuk el azonban többé a folyamatos feltételállítást. Nem vagyunk hajlandóak többet erről tárgyalni. Világosan kifejtettük és meg is ígérték nekünk, hogy nem lesz több feltétel – mondta a szerbiai diplomácia vezetője.

Véleménye szerint megeshet, hogy valaki azt szeretné, hogy Szerbia elismerje Koszovót, de Belgrád nem enged az ezzel kapcsolatos álláspontjából, s bár hajlamosak a párbeszédre, elutasítják az ez irányú feltételtámasztásokat és ultimátumokat egyaránt. A Belgrád és Pristina közötti párbeszédről beszélve kifejtette, Pristina szerint a koszovói szerb községek közösségének minimális hatáskörökkel kellene csak rendelkezniük, és ezért folyton megakadályozzák a közösség statútumának elfogadását.

– A brüsszeli megállapodás életre hívása Szerbiának jó, így nem Belgrád, hanem Pristina az, amely akadályokat gördít a megállapodás elé – szögezte le Dačić.

A NATO katonai szervezettel aláírt Egyéni Partnerségi Akciótervről (IPAP) szólva a szerb külügyminiszter megismételte, hogy Szerbia nem szándékozik csatlakozni a NATO-hoz, figyelembe véve azonban azt, hogy az ország NATO tagállamokkal van körbevéve, partneri viszonyt szeretne kialakítani a szervezettel.

– Állami tisztstégviselőként tisztában kell lennünk azzal, hogy a múltat nem változtathatjuk meg, és hogy az állami, valamint a nemzeti érdekeket kell mindig szemünk előtt tartanunk. Mivel a NATO-val és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetével (ODKB) való kapcsolatunk nem csupán katonai kérdés, hanem politikai is, ezért Szerbia kiegyensúlyozott külpolitikát igyekszik folytatni – mondta a külügyminiszter.

Michael Kirby, az Egyesült Államok belgrádi nagykövetének azon kijelentésével kapcsolatban, hogy a szerb nép skizofrén nemzet, mert szívével Oroszország felé, értelmével pedig az EU felé fordul, Dačić azt felelte, hogy ez egy fenntartható állapot, mivel Szerbia, valamint a volt Jugoszlávia mindig is semleges állam volt.

– Ugyan a történelme során mi baja volt Svájcnak, miközben már két évszázada semleges ország? Természetesen Szerbia nem semleges, amikor geopolitikai játszmákról és napi politikáról van szó, de amikor az EU-ról és Oroszországról beszélünk, akkor az álláspontunk nem vagy-vagy, hanem is-is, vagyis az EU-ba való belépés és az Oroszországgal kapcsolatos baráti viszony fenntartása is az érdekeink közé tartozik – magyarázta a szerbiai diplomácia főnöke.

Végezetül megjegyezte, hogy az általa vezetett Szerbiai Szocialista Párt nem támogatja a gyakori választások megtartását, Szerbiának azonban stabilitásra van szüksége, és Aleksandar Vučić kormányfőnek minden joga megvan ahhoz, hogy az állam jobb működése érdekében átszervezze a szerb kormányt.