2024. szeptember 15., vasárnap

Vučić: Koszovó és Albánia nem fog egyesülni

Az EU provokációnak nevezte az albán kormányfő kijelentését, a koszovói külügyminiszter szerint azonban félreértelmezték azt

Elfogadhatatlanok a provokációk, a Nyugat-Balkán országai ugyanis „a saját ütemükkel haladnak előre az európai integrációban”, reagált kedden este Maja Kocijančič, Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő és Johannes Hahn uniós szomszédságpolitikai biztos szóvivője az Európai Unió nevében Edi Rama albán kormányfő kijelentésére.

– Miután ellenőriztük, hogy Rama kormányfő mit mondott az interjúban, leszögezzük: a Nyugat-Balkánnak egyértelmű európai perspektívája van, amit az EU legmagasabb szinteken is megerősített. A régióban a partnereink maguk erősítették meg az ezzel kapcsolatos elkötelezettségüket és eltökéltségüket a szükséges intézkedések teljesítésére, az EU elveinek és normáinak teljes mértékű tiszteletben tartása mellett. A szóban forgó elkötelezettség magában foglalja a regionális együttműködést, a megbékélést és a jószomszédi viszonyokat, ezért elfogadhatatlannak tartjuk az ezzel kapcsolatos provokatív kijelentéseket – áll Maja Kocijančič közleményében.

Az albán kormányfő hétfőn egy televíziós interjúban azt mondta, hogy Koszovó és Albánia „kénytelen lesz a klasszikus módon egyesülni”, ha az EU nem nyitja meg az integráció és a vízumliberalizáció útját Koszovó előtt. Hashim Thaçi koszovói külügyminiszterrel megtartott interjújában Rama kifejtette, hogy Koszovó és Albánia egyesülésére két lehetőség van, és az EU-tól függ, hogy melyik történik meg. – Az egyik az EU-ban történő egyesülés, ha azonban az EU továbbra is bezárja Koszovó integrációjának kapuját, akkor a két ország kénytelen lesz a klasszikus módon egyesülni – jelentette ki Rama, és hozzátette, hogy „a két ország az európai unióban történő egyesülés mellett áll ki”.

Hashim Thaçi koszovói külügyminiszter szerdán arról beszélt az újságíróknak, hogy Edi Rama albán kormányfő szavai nem az EU-nak szóló fenyegetések voltak, hanem egy olyan realitás, amely a jövőben igenis megtörténhet, ha az EU elszigeteli saját magától Koszovót. Véleménye szerint Rama szavait rosszul értelmezték, az albán kormányfő ugyanis nem nemzeti egyesítésről és határok átszabásáról szólt, hanem a határok európai modell szerinti elhalványításáról, annak érdekében, hogy a polgárok szabadabban mozoghassanak.

Belgrád mindig igyekezett a lehető legszebb nyelven szót váltani Tiranával, viszont az albán kormányfő hétfői kijelentésével „túl messzire merészkedett”, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb kormányfő. – Megígérem Edi Rama albán kormányfőnek, hogy Koszovó és Albánia, ahogyan ő fogalmaz, a klasszikus módon soha nem fog egyesülni! Arra kérem az albán vezetőket, hogy hagyjanak fel a régió destabilizációjával – mondta Vučić. Vélekedése szerint nagyon jó, hogy az EU reagált Rama kijelentésére, ezt azonban elég „szégyenlősen” tette. Szavai szerint Szerbia továbbra is a békés külpolitika mellett marad, de nem hallgathatja tétlenül az ehhez hasonló kijelentések százait. – Végső ideje, hogy felhagyjanak a balkáni országhatárok átszabásával. Abba kell hagyni a térség destabilizációját – mondta a szerb kormányfő.

Ivica Daičić külügyminiszter szerint Rama kijelentése Koszovó és Albánia egyesüléséről nem jelent semmi újat, viszont megdöbbentő, hogy milyen kevesen reagáltak rá. – Nem az megdöbbentő, hogy mit mondott Rama, hanem hogy milyen kevesen reagáltak rá. Mennyi időnek kell elmúlnia, hogy egy ilyen kijelentést valaki elítéljen – vetette fel a külügyminiszter, majd felhívta a nemzetközi szervezeteket, hogy ítéljék el Rama kijelentését.

Dačić abbeli elvárásának adott hangot, hogy az EU mindenkihez egyformán viszonyuljon, vagyis ebben az esetben a lehető legerélyesebben ítélje el az albán kormányfő szavait. – Ha egy szerbiai tisztségviselő mondott volna ehhez hasonlót valamelyik szomszédos állammal kapcsolatban, akkor mára már összehívták volna miatta az ENSZ biztonsági tanácsát – érvelt a szerb külügyminiszter. Szavai szerint egyesek nem értik meg, hogy mennyire nehéz és hosszú ideig tart felépíteni egymással kapcsolatban a bizalmat, és ezt mennyire könnyen, valamint gyorsan le lehet rombolni. – Ezek a komolytalan kijelentések alátámasztják mindazt, amire az elmúlt években Szerbia figyelmeztetett, vagyis Koszovó egyoldalú önállóságának kikiáltásának valódi célja Nagy-Albánia létrehozása – mondta Dačić.

Marko Đurić, a Koszovó-ügyi kormányiroda vezetője Rama kijelentését a társéggel szembeni durva fenyegetésként értékelte, és felkérte Albániát, hogy állítsa le a „harci dobok veregetését”.