2024. szeptember 15., vasárnap

Hamarosan szerbiai Fiatot importálhatnak Oroszországba

Ivica Dačić szerb külügyminiszter és Alekszandar Csepurin, Oroszország belgrádi nagykövete csütörtökön megállapodtak a Szerbiában gyártott Fiat gépjárművek az Eurázsiai Gazdasági Unióba való kivitelének következő lépéseiről. A találkozót követően nem nyilatkoztak a részletekről, Andrej Hripunov, Oroszország szerbiai külkereskedelmi képviseletének vezetője azonban már korábban elmondta, hogy a gépjárművek kivitele az orosz – és ezzel a fehérorosz és a kazah – piacra még az idei év első felében megkezdődhet. Hripunov értesülései szerint április 15-én születhet meg a döntés a gépjárművek behozataláról.

– Oroszország készen áll, és minden előkészületet befejezett annak érdekében, hogy a vámmentességről szóló megállapodás mentén megkezdődjön a Szerbiában gyártott Fiat gépjárművek behozatala. Most már csak arra van szükség, hogy Oroszország egyeztessen az Eurázsiai Gazdasági Unió másik két tagállamával, Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal. Oroszország ezt a témát az unió tanácsa gazdasági bizottságának április 15-i ülésére tűzte napirendre. Ha az ülésen pozitív döntés születik, akkor azonnal megalakulhatnak a tárgyalócsoportok, amelyek a végső simításokért lennének felelősek – taglalta Hripunov.

Az orosz külkereskedelmi képviselő nem tudta megválaszolni a kérdést, hogy pontosan hány gépjárműről lenne szó, viszont hiszi, hogy kezdetben legalább 5 ezer autót igényelnének a kragujevaci gyárból.