2024. szeptember 15., vasárnap

Terjedelmes dokumentum

A legújabb Koszovó-ügyi tervezetet csak a széles körű egyeztetést követően ismerheti meg a közvélemény

Tomislav Nikolić államfő Koszovó-ügyi tervezete terjedelmes és jelentős dokumentum, jelentette ki tegnap Aleksandar Vučić miniszterelnök, aki saját elmondása szerint többször is elolvasta a dokumentumot.

Mint az kiderült, a legújabb Koszovó-ügyi tervezetet először az államvezetőség vitatja meg, majd ezt követően kapcsolják be a párbeszédbe az értelmiségieket, a jogászokat és a közszereplőket. A közvélemény csak azt követően ismerkedhet meg a dokumentummal, miután konszenzus alakult ki azzal kapcsolatban, hogy az elképzelések közül mi valósítható meg a gyakorlatban is, közölte Vučić.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy az Európai Unió kifogásolhatja-e majd esetleg a Koszovó-ügyi tervezetet, a miniszterelnök megjegyezte: „Megérti Nikolićot, és azt is tudja, hogy Nikolić tisztában van azzal, milyen nehéz helyzetben van Szerbia.” Mint azt megjegyezte, biztos abban, hogy az EU nem egyezne bele a Belgrád–Pristina-párbeszéd megszakításába.

– Az államfő egyrészről azzal szembesül, hogy az ország európai és gazdasági jövője bizonyos engedményektől függ, amelyeket Szerbiának kell megtennie. Ezeket az engedményeket bizonyos körülmények között biztosan nem tenné meg az ország. Így az ember abba a helyzetbe kerül, hogy muszáj mérlegelnie, de hát éppen ez a komoly politizálás lényege. Ezért vagyok meggyőződve arról, hogy sikerül megtalálnunk a legjobb megoldást. Egyébként is, semmi sem Szentírás, kivéve a szerbiai polgárok jobb életét. Biztos vagyok abban, hogy az államfő kész meghallgatni észrevételeinket – fogalmazott Vučić.