2024. szeptember 5., csütörtök

Vlagyimir Putyinnal tárgyalt ma Vučić Pekingben

Oroszország garantálja, hogy megvédi Szerbiát minden támadástól, támogatja és segíti az országot – foglalta össze egy mondatba sűrítve Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalásának lényegét Aleksandar Vučić.

Szerbia és Oroszország vezetői Pekingben, az Egy Övezet, Egy Út globális együttműködési projektum nemzetközi fórumának keretében találkoztak.

Vučić elnök értékelése szerint találkozása Vlagyimir Putyinnal a legfontosabb és leghosszabb értekezletek egyike volt, jelentőségében pedig felér a tegnapi Hszi Csin-ping kínai államfővel folytatott tárgyalással.

Amint Szerbia elnöke a sajtónak nyilatkozva kifejtette, Putyinnal többek között a koszovói helyzetről beszéltek, amelyben az orosz államfő újfent támogatása felől biztosította.

Szerbia igen magányos lesz Berlinben Koszovóval kapcsolatos állásfoglalása tekintetében, ezért nagyon fontos az orosz vezetés felől érkező megerősítés – húzta alá Aleksandar Vučić, a 29-én Berlinben esedékes nyugat-balkáni csúcstalálkozóra utalva, amelynek egyik témája a koszovói konfliktus lesz.