2024. szeptember 5., csütörtök

Adósrabság, vagy fejlődés?

A szerb államfő a jövő héten dönt a választásokról és a Pristinával való együttműködés jövőjéről

Pénteken hivatalosan is megkezdődött az Egy övezet, egy út globális együttműködési kezdeményezés második alkalommal megrendezett nemzetközi fóruma, amelynek keretében szombaton 37 kormány- és államfő, továbbá államvezetési képviselő részvételével csúcstalálkozót tartanak. Hszi Csin-ping kínai államfő szerint a projektumban résztvevő államoknak transzparens és fenntartható, a fejlődést szavatoló projektumokra van szükségük. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint Hszi köszöntőbeszédében határozottan elhatárolódott a korrupcióval, azaz a kínai vállalatokkal szembeni megkülönböztetett bánásmóddal kapcsolatos vádaktól, de azokat az állításokat is elutasította, hogy Kína az Egy övezet, egy út leple alatt próbálja kiterjeszteni érdekövezetét, valamint azokat is, hogy adósrabságba taszítja az együttműködő országokat, így rátenyerelvén erőforrásaikra. Hszi azokkal az állításokkal sem ért egyet, hogy országa elsősorban a környezetre káros projektumokban érdekelt, szavai szerint Kína a környezettudatos beruházásokat részesíti előnyben.

Míg a nyugat-európai államokat elsősorban miniszterek képviselik a fórumon, a kontinens egyéb térségei államuk csúcsvezetését küldte Pekingbe, az USA pedig senkit. A fórumon részt vesz Aleksandar Vučić szerb államfő, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Abdel-Fattáh el-Szíszi egyiptomi elnök.

Aleksandar Vučić Vlagyimir Putyinnal történő tárgyalása során körbejárta Koszovó, valamint a gazdaság témáját, emellett pedig egyeztettek a hétfőn Berlinben esedékes munkavacsoráról, amelyen Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és a nyugat-balkáni térség országainak vezetői vesznek részt. Szerbia elnöke megismételte, hogy értetlenül fogadta Pristina legújabb intézkedéseit, Putyin pedig arról biztosította, hogy Oroszország támogatására a jövőben is számíthat. Az energetika témája is felmerült, így Vučić – a Tanjug tudósítása szerint – fényképeket mutatott Putyinnak a Török Áramlat szerbiai szakaszán megkezdett munkálatokról. A Kreml közleménye szerint Putyin örömének adott hangot amiért sor került a találkozóra, majd felidézte idei januári szerbiai látogatását, kiemelvén, hogy annak mentén elmélyültek a két ország közötti kapcsolatok, ami a hadiipar területén értékelése szerint különösen örvendetes tény.

Vučić szavai szerint azért volt számára különösen fontos Putyinnal tárgyalni, mert így Szerbia minden „barátjával” beszélgethetett a hétfői berlini összejövetelt megelőzően. A berlini összejövetel pedig azért vízválasztó, mert azt követően dönt az olyan fontos kérdésekről, mint amilyen a parlamenti választások kiírása, vagy a „diszkriminatív” pristinai intézkedések kapcsán elrendelendő esetleges ellenintézkedések. Vučić ehhez azt is hozzátette, nem fűz nagy reményeket a berlini találkozóhoz, megkérdőjelezi, hogy ott bármi fontos történik majd.

Vučić Alekszandr Lukasenkóval is tárgyalt, megállapodtak abban, hogy a két ország a jövőben elmélyíti a kapcsolatait, elsősorban a gazdaság területén, míg Lukasenko szeretné, ha a hadiipar területén is együttműködés jönne létre. Mint kiderült, már megkezdődött Lukasenko belgrádi látogatásának az előkészítése.

*******

Ingyen wifi a szerbiai autópályákon!?

A Huawei székházában vendégeskedve Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter kifejtette, Szerbia tervbe vette a free-wifi zónák kialakítását az ország autópályáin. Emellett a korszerűsítések keretében minél több elektromosautó-töltőállomást terveznek létesíteni az autópályákon.