2024. július 17., szerda

Így tedd rá!

Több mint 300 vajdasági magyar néptáncost felölelő képzések – 250 gyerek látogat el Budapestre, a Hagyományok Házába
Brezovszki Roland, Cseszák Balázs és Sutus Áron

Brezovszki Roland, Cseszák Balázs és Sutus Áron

A következő időszakban a néptánchoz és a közösségfejlesztéshez kötődő képzéssorozat indul Vajdaságban, amely a szórvány- és a tömbmagyarságot is érinti. A tervezett programokról tegnap Szabadkán Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Brezovszki Roland, a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület művészeti vezetője, valamint Cseszák Balázs néptáncoktató, koreográfus, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársa beszélt.

Sutus Áron szerint ez a rendezvénysorozat annak köszönhető, hogy a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az elmúlt időszakban megerősítette kapcsolatát a Hagyományok Házával, az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Egyesülettel, valamint a Csoóri Sándor Alappal.

Brezovszki Roland elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a következő fél évre egy olyan képzési rendszert irányozott elő, amely nagyban segíti a több mint 300 magyar táncos előbbre jutását.

– Vajdaságban kevés néptáncoktató van, ezért arra gondoltunk, hogy lehetőséget adunk a fiatal néptáncosoknak a továbblépésre. Az első képzés a tehetséggondozásra helyezi a hangsúlyt. Szükség van olyan fiatalokra, akik jól ismerik a néptánctípusokat és a tájegységeket. A képzés az általános iskola felsőseinek, a középiskolásoknak, az egyetemistáknak és a felnőtteknek szól. Ez egy mesterkurzus lesz, amelyet Vajdaság négy pontján fogunk megtartani: Óbecsén, Zentán és Csókán, Hajdújáráson, valamint Kishegyesen és Bácsfeketehegyen. A következő időszakban négy alkalommal, hétvégéken fognak találkozni az oktatók a fiatalokkal, akiket a néptáncegyüttesek egy-egy csoportból delegálnak. A képzések időtartama négy óra lesz – emelte ki Brezovszki Roland.

A második képzés a koreográfusoknak szól, amelyet április 13-án tartanak a Kosztolányi Dezső Színházban. Az egész napos szakmai műhelynap előadói Mihályi Gábor koreográfus-rendező, Furik Rita koreográfus-jelmeztervező, Kelemen László zenész-zeneszerző, Prezsmer Boglárka dramaturg, Molnár Zsuzsa díszlettervező és Majoros Róbert újvidéki fényrendezéstanár lesznek.

Ezenkívül április 17-én 250 vajdasági magyar gyermek utazik Budapestre. A városnézéssel egybekötött kiránduláson túl a Hagyományok Házába is ellátogatnak, ahol megtekintik a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című előadását.

Cseszák Balázs elmondta, hogy a következő időszakban a vajdasági néptáncoktatók Balatoni Katalin Így tedd rá! és Kovács Henrik Lippogó módszertani programjain vehetnek részt. A Lippogó jövő szombaton, azaz e hó 16-án lesz Temerinben, május 12-én pedig Óbecsén. Mindkét időpontban 10-től 15 óráig tart. Az Így tedd rá! elnevezésű képzést április 27-én Szabadkán, május 11-én pedig Topolyán tartják, amelyre mindkét alkalommal 10 és 17 óra között kerül sor. Ezekre a képzésekre a néptáncoktatókon kívül óvónőket és tanítókat is várnak. A jelentkezési határidő március 10-e.

– Ezenkívül az idén is lesz néptánckaláka, amely a szórvány, Szerémség és Bánság néptáncegyesületeinek és néptáncoktatóinak szól. Az előadók a tömbben élő néptáncoktatók lesznek, akik tudásukkal és tapasztalatukkal szeretnék segíteni a szórvány néptánccsoportjait és oktatóit. A nyári néptánctáborokban folytatódik a fiatal néptáncosok továbbképzése – tette hozzá Cseszák Balázs.

Brezovszki Roland elmondta, hogy jövő szombaton a Magyar Állami Népi Együttes szakmai vezetősége Szabadkára látogat. A Kortárs Galériában egész napos rendezvényre kerül sor, amelynek témája Gombos, Doroszló, Kupuszina és a bácskai Tisza mente néphagyományai, viseletei és népzenéje.

A Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően a képzések ingyenesek.