2024. július 16., kedd

Iráni film lett a győztes

Befejeződött az 51. Fest Belgrádban

Puriša Đorđević (1924–2022) utolsó filmjével, a Földdel teli száj (Usta puna zemlje) zárult vasárnap este a belgrádi nemzetközi filmfesztivál, az 51. Fest. A rendező Branimir Šćepanović 1974-ben megjelent regényének történetét vitte filmvászonra, amivel egy több évtizedes vágya teljesült. Miután tavaly novemberben Puriša Đorđević elhunyt, posztumusz kapta meg a Politika napilap Milutin Čolić-díját, amit a napilap a legjobb szerb filmrendezőnek ítélt oda.

A záróünnepségen  hirdették ki a legjobb alkotásokért és a legjobb szerepért járó díjat is. A Harmadik világháború (Jang-e jahani sevom) című iráni film három díjat is kapott, mégpedig a legjobb filmnek járó díjat ítélte neki a zsűri, a legjobb rendezőnek járó díjat ugyanezért a filmért Houman Seyyedi vihette haza. A legjobb férfi főszerepért járó elismerést pedig Mohsen Tanabandeh érdemelte ki.

A jóság túlélése (The Survival of Kindness) ausztrál film kapta meg a legjobb debütáló filmért járó díjat és a különdíjat is ennek a filmnek ítélték oda. A legjobb forgatókönyvért járó díjat Isabel Peña és Rodrigo Sorogoyen kapta meg a Szörnyeteg (As bestas) című filmért. A legjobb színésznő a zsűri döntése értelmében Aicha Tebbae lett, akit az Akiket megátkoztak, nem sírnak (Les damnés ne pleurent pas) című francia-belga-marokkói filmben láthatott a Fest közönsége.

A régióból származó legjobb filmnek járó díjat, a Nebojša Đukelić díjat Selcen Ergun rendező alkotása, a Hó és medve című török-német-szerb film kapta meg.

A versenykategóriában összesen 14 alkotás szerepelt. Azokat a Jelena Mitrović, Vinko Brešan, Jovana Stojiljković, Petar Benčina összetételű zsűri értékelte.

A nézők a több mint egy hétig tartó filmfesztivál alatt 39 országból, több kontinensről összesen 113 filmalkotást tekinthetett meg, amelyek közül 109 most került először közönség elé. A filmvetítések a fővárosban hat helyen és kilenc moziteremben zajlottak.