2024. július 17., szerda

Javaslatok, módosítások, kiegészítések

Nyilvános vitát tartottak Szabadkán a művelődési törvény új tervezetéről

A Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma az elkövetkező időszakban országszerte nyilvános vitákat tart. A viták témája a művelődési törvény módosításairól és kiegészítéseiről szóló törvénytervezet.

Az első közvitára pénteken került sor Szabadkán, a Városháza dísztermében. A művelődési minisztérium képviseletében jelen volt Predrag Blagojević, a művelődési minisztérium törvényhozással megbízott főtanácsosa, Mario Borišić, a művelődési minisztérium kabinetének tanácsosa, továbbá Vladimir Nedeljković és Sonja Zimonjić tanácsosok. Rajtuk kívül a művelődési minisztérium gazdasági és pénzügyekkel megbízott asszisztense, Željko Kovačević, valamint mgr. Jagoda Stamenković, a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésével megbízott tanácsos is a polgárok rendelkezésére állt.

Mint Predrag Blagojevićtől megtudtuk, a legújabb törvénytervezet értelmében a kulturális örökség védelmével csak a műemlékvédelmi intézetek és a levéltárak foglalkozhatnak. A művelődési minisztérium kijelöli Szerbia kiemelt jelentőségű kulturális rendezvényeit és fesztiváljait.

Szigorodnak a ,,művésznyugdíj” kritériumai. A Szerb Kormány elismerésben részesíti azokat a művészeket és kulturális szakembereket, akik munkásságukkal kiemelkedtek a szerb, valamint a nemzeti kisebbségek kulturális életében. Ez az elismerés lehet plakett vagy élethosszig tartó pénzügyi járandóság. Mindezeket 60 év feletti személyek kaphatják meg, akiket a kulturális nemzeti tanács, illetve egy-egy kulturális intézmény, szervezet, egyházközösség, valamint oktatási és tudományos intézetek képviselői jelölhetnek. A nemzeti kisebbségek esetén a nemzeti tanácsok is jelölhetnek valakit erre az elismerésre. Mindezt a minisztérium által kijelölt bizottságnak is jóvá kell hagynia.

A művelődési törvény 25. szakaszát a kulturális örökség digitalizálásáról szóló bekezdéssel egészítették ki, amelynek értelmében ezentúl minden szerbiai kulturális intézménynek egységes szoftvert kell használnia, amelynek lehetővé kell tennie az adatok elérhetőségét és cseréjét.

Újdonság még, hogy a kulturális intézmények igazgatói a törvénymódosítás értelmében ezentúl csakis olyan személyek lehetnek, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, és legkevesebb nyolc év munkatapasztalatuk van abban a kulturális intézményben, amelyben vezetői pozíciót töltenek be. Ezentúl egy személyt nem lehet kétszer megválasztani igazgatónak. Újdonságnak számít az is, hogy a kulturális intézményekbe évente egyszer el fog látogatni a minisztérium által kijelölt felügyelőbizottság.

Kiegészítették a kulturális tevékenységekre vonatkozó szakasz pontjait, és ebben meghatározták a művészeti tevékenységeket is, amelyek közé az irodalmat, a zene-, a rajz-, az alkalmazott és a vizuális művészeteket, a dizájnt, az építészetet, a színművészetet, a táncművészetet (beleértve a klasszikus balettet, a néptáncot és kortárs táncot) sorolják. Művészeti tevékenységnek definiálják még a filmművészetet és az egyéb audiovizuális alkotásművészetet, továbbá a musicalt, a cirkuszt, a pantomimet, az utcai művészetet is.

A következő nyilvános vitát szerdán tartják Újvidéken.

 A tervezet elérhető a minisztérium honlapján, a www.kultura.gov.rs címen. Szerbia polgárai javaslataikat a művelődési minisztérium postacímére (Vlajkovića 3, 11000 Beograd) küldhetik Za Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi megjelöléssel. Ezenkívül e-mailben is fordulhatnak a minisztérium munkatársához a predrag.blagojevic@kultura.gov.rs címen. A nyilvános viták után a polgárok javaslatait és közviták jegyzőkönyveit közzéteszik a művelődési minisztérium honlapján, valamint az eUprava portálon.