2024. október 6., vasárnap
ÓBECSE

Egy hét az amerikai kultúra jegyében

Az óbecsei Városi Színház, az Óbecsei Népkönyvtár és a Városi Múzeum összefogásával hétfőn újabb nemzeti kultúrhét veszi kezdetét – ezúttal az amerikai művészet előtt tisztelegnek a szervezők.

A színházban fekete-fehér filmklasszikusokat vetítenek majd, hétfőn 20 órától elsőként Orson Welles Az óra körbejár (Az idegen) című 1946-os drámája lesz műsoron. Kedden 18 órától a könyvtárban Bob Dylanról Anđelko Maletić újságíró és prof. dr. Zoran Paunović fog beszélni, zenei közreműködő Damir Jazvin és a városi kórus lesz. A színházban ezen a napon Ida Lupino 1953-ban forgatott, A stoppos című filmjét tűzik műsorra 20 órai kezdettel – ez egyébként az egyetlen klasszikus film noir, melyet nő rendezett.

Szerdán 19 órakor a színház Kör Galériájában megnyílik a Kolut Mandić művésztelep Szerb festők Amerikának elnevezésű kiállítása, nyolctól pedig a nagyteremben a Gary Grant főszereplésével készült A nagy sztori című romantikus vígjátékot láthatjuk. A filmet Howard Hawks rendezte 1940-ben.

Csütörtökön 19 órakor a Batman-rajongók feltétlenül látogassanak el a múzeumba, ahol kiállítást szentelnek ennek a képregény- és mozihősnek, valamint az amerikai képregény történetéről is többet meg lehet majd tudni. Este nyolckor ismét lehet mozizni, David Lean Szép remények című filmjében Charles Dickens klasszikusát vitte vászonra 1946-ban a rendező.

Pénteken a könyvtárban 18 órakor kezdődik a Sylvia Plathnak szentelt irodalmi est. Az amerikai költőről, íróról Dajana Milovanov bölcsészhallgató fog beszélni.

A belépés minden rendezvényre ingyenes.