2024. július 17., szerda

Fontos hangsúlyozni a megértést

Átadták az újvidéki Forum Könyvkiadó Híd Irodalmi Díját, a Forum Képzőművészeti Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat

Az újvidéki Forum Könyvkiadó évente három díjat oszt ki, amivel egyrészt az irodalmi tevékenységet kívánja serkenteni, másrészt a művészeket, alkotókat jutalmazza. Az irodalmi és képzőművészeti elismerés több évtizede kerül odaítélésre, a művészeti díj pedig újabb, mindössze néhány éves múltra tekint vissza. A 2012. évi Híd Irodalmi Díjat Jung Károly vette át az Ikerkönyvek 1. és Ikerkönyvek 2. címen a Forum Kiadó gondozásában megjelent tanulmányköteteiért. A Forum Képzőművészeti Díj kitüntetettje Torok Melinda szabadkai festőművész. A Vajdasági Magyar Művészeti Díjat Kucsera Géza zenész vette át.

Az egybegyűlteket Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy a díjak történelme alapján kijelenthetjük, hogy legrangosabb irodalmi, illetve művészeti díjakról van szó Vajdaságban.

Bányai János a Híd Irodalmi Díj bírálóbizottságának elnöke elmondta, Jung Károly hosszú évek óta tartó és alapos kutatómunkáinak eredménye az Ikerkönyvek 1., amely a magyar folklórtémák feldolgozása délszláv kitekintéssel és az Ikerkönyvek 2., amely délszláv folklórtémák feldolgozása magyar kitekintéssel.

– A Híd Irodalmi Díjat átvenni kitüntetésnek számít, és boldog vagyok, hogy nekem ítélték oda. A komparatisztika, vagyis az összehasonlító vizsgálat egy kijózanító tudomány, amely segítségével a magyar és a délszláv folklór tényeket hasonlítottam össze. Itt nagyon fontos hangsúlyozni a megértést, mivel az adatgyűjtő publikálja a terepen feljegyzett és rögzített tényeket, viszont a népnyelven, illetve dialektusban megfogalmazott szövegek összefüggéseit a mai ember nem igazán érti. A kutató a szakirodalom és a szakma ismereteinek a fényében tudja ezeket a szövegeket értelmezni az olvasók számára – fejtette ki Jung Károly.

– Nagyon meglepett, hogy az idei Forum Képzőművészeti Díjat én kapom meg. Minden művész életében fontosak az elismerések, hiszen ez jelzés számára, hogy jó úton halad, és az emberek elismerik a művészetét. Sokféle technikát szeretek, mint például az akril vagy az olaj, de mostanában akvarelltechnikával alkotok. Az akvarell sok lehetőséget kínál a kísérletezésre és az elvont, rejtélyes alkotás kiváló eszköze – nyilatkozta Torok Melinda.

– Először meglepett, majd elgondolkodtatott, mikor megtudtam, hogy elnyertem a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat. Visszatekintettem az elmúlt évekre, és rádöbbentem, hogy sok mindent csináltam, és jó az, amit csinálok. Mindig törekedtem arra, hogy adjak valamit, és úgy néz ki, hogy sikerült. Nekem nagyon fontos, hogy a hallgató vagy néző úgy menjen haza egy koncertről vagy egy előadásról, hogy kapott valamit, hogy elfeledte a gondjait, vagy csak egyszerűen másként látja a világot. A dzsessz és színházi zenén kívül filmzenével is foglalkozom – mondta Kucsera Géza.