2024. július 17., szerda

Ahol nem csak a láb szikrázott

Harminckilenc táncost és huszonöt produkciót láthattunk Szabadkán a Tálentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület szervezte I. Vajdasági Gyermek Szólótáncversenyen

A szólótáncosok és párosok Vajdaság több településéről érkeztek, és különböző tájegység táncaiból kaphattunk ízelítőt tőlük a Juhász zenekar kíséretével.

Ám mielőtt a versenyzők bemutatták volna tánctudásukat a Lévai Péter, Csasztvan András és Lukácsné Haránt Eszter néptáncpedagógusok alkotta zsűrinek és az eseménynek otthont adó Gyermekszínházat színültig megtöltő közönségnek, elméleti tudásukról is számot adtak: beszéltek a választott táncról és a népviseletről is.

Lévai Péter a versenyt értékelő beszédében elmondta, nem elég, ha csak a láb szikrázik, de a fej üres, mert fontos tudni beszélni arról, amit csinálunk. Éppen ezért jó, hogy a gyerekek megpróbálták elmondani a gondolataikat a táncok bemutatása előtt. Lukácsné Haránt Eszter ehhez kapcsolódóan jó tanácsként elmondta, hogy ha beszélnek, a tankönyvi szavak mellett mondjanak olyat is, amit értenek, így bátran elmondhatják például azt is, hogy miért szeretnek táncolni, miért tetszik nekik a viselet. Csasztvan András megosztotta velünk, hogy szerinte mi a legfontosabb szempont: legyen a táncosoknak aurája, kisugárzása, tartása, kiállása, fontos a zenekarral való kapcsolattartás, az egymás közötti harmónia is, és örömét fejezte ki, hogy a verseny során erre szép példákat láthattak.

A zsűri különdíjban részesítette Cérna Gábort, Cérna Krisztinát, Török Istvánt, Brezovszki Balázst, Tóth Emesét és Székely Zsófiát. A szólótáncosok kategóriájában 3. helyen végzett Nagy György János, 2. lett Szalma Bence, első pedig Povázsánszki Róbert. A párosok kategóriájában a 3. díjat Kuktin Nikolett és Varga Alex vihette haza, 2. Kiss Enikő és Fehér Flórián lett, a képzeletbeli dobogó első fokára pedig Fodor Zsófia és Süli Ákos állhatott.

A Tálentum-táborba való ingyenes részvételt Povázsánszki Róbert érdemelte ki.