2024. július 17., szerda

Oktatási intézmények bemutatkozása Újvidéken

Pénteken nyitják meg a 20. Könyvszalont, a 19. Art Expót, és a 10. Útmutatók elnevezésű vásárt az Újvidéki Vásáron

Három vásárt nyitnak egyszerre pénteken az Újvidéki Vásáron, a 10. Útmutatók (Putokazi) oktatási vásárt, a 20. Könyvszalont és a 19. Art Expo művészeti kiállítást. Az öt napig tartó rendezvényeknek az Újvidéki Vásár Master Központja ad otthont. Pénteken 10 órakor a Master Központ előcsarnokában lesz a megnyitó ünnepség.

A három vásár legrégebbike, a belgrádi könyvvásár mellett a legnevesebb országos szintű könyvkiállítás az újvidéki Könyvszalon. A szalon keretében immár hagyományosan megrendezésre kerülő Laza Kostić-napokon ezúttal is a legjelentősebb kortárs írókkal találkozhat a közönség, és átadják a jeles szerb költőről elnevezett díjat, amelyet a két vásár között kiadott legjobb könyv szerzőjének ítélnek oda. A dr. Nenad Šaponja, dr. Zoran Đerić és Đorđe Pisarev összetételű zsűri Dragan Jovanović Danilov Talasi Beogradskog mora című regényét díjazta, amely a belgrádi Vulkani kiadóház gondozásában jelent meg. Laza Kostić-díjat kap még a belgrádi Hivatalos Lap gondozásában megjelent Slobodan Žunić Prirok i Suštastvo című négy kötetes a szerb filozófiatörténete, az újvidéki Prometej kiadóház, valamint a čačaki Pčelica kiadó.

Több neves szerbiai író a könyvszalon vendége lesz: Goran Gocić, Ivan Negrišorc, Aleksandar Gatalica, Vida Ognjenović, Zoran Paunović, Ilija Bakić, Slobodan Tišma és mások.

A vásár szervezői érdekes kísérőrendezvényeket jelentettek be, mint például a BookILL FEST-et, azaz a könyvillusztrációval foglalkozó kiállítást, az 5. Európai Facebook Költészeti Fesztivált, a könyvtárak és könyvtárosok napjait, valamint másodszor szervezik meg az orosz kultúra napjait.

Az oktatási vásáron egyetemi karok, főiskolák, középiskolák mutatkoznak be. Az Art Expón pedig képzőművészek mutatkoznak be, valamint március 3-án adják át a Sava Šumanović-díjat.

A vásár idején a látogatók 20–70 százalékos kedvezmény mellett vásárolhatnak könyveket. A vásár minden nap 10–19 óra között tart nyitva, a belépés ingyenes.