2024. szeptember 3., kedd

Éremmel jutalmaznak

A Szabadkai Gyűjtők Egyesülete éremmel jutalmazza leghűségesebb tagjait, ezúttal Varga Tibort és a Szabadkai Városi Múzeumot – Az érmet Vékony Lajos keramikus készítette

A Szabadkai Gyűjtők Egyesülete dr. Prokes Mihály emlékére készíttetett érmet, amellyel ezentúl kiemelkedő tagjaikat jutalmazzák, valamint azon intézményeket, amelyek segítették munkájukat. Az érem kidolgozására Vékony Lajos keramikust kérték fel. A keramikusművész lapunknak számolt be megbízatásáról, amely többek között azért is volt számára különleges, mert korábban nem adódott alkalom arra, hogy érmet készítsen:

– Először megmintáztam agyagból, kiöntöttem gipszből, majd erről készült az öntőminta. Hasonlóképpen, mint a Szent István-emlékmű, amely a szabadkai Munkás Jézus plébánián kapott helyet. Az érem viszont több szempontból is megpróbáltatás elé állított. Eleinte azt hittem, könnyen boldogulok vele, majd azzal kellett szembesülnöm, hogy tíz centis felületre nem könnyű elhelyezni a képet és mindazt a feliratot, amit a terv diktált. Ráadásul nehéz mintázni a betűket agyagból, mert elkezd repedni, amikor szárad. Gondot okozott az is, hogy nem igazán találtunk megfelelő képet Prokes Mihályról, így az arcot sem volt könnyű megformázni. Nagy tapasztalatot jelentett tehát számomra az éremkészítés, hiszen kemény három hétig foglalkoztam vele, de úgy gondoltam, bővíteni kell a művészeti tevékenységemet – mondta Vékony Lajos, aki sajátjának tudhatja a nulladik érmét, és maga is gyűjtő:

– A nyugdíjaztatásom óta, úgy négy-öt éve vagyok az egyesület tagja. A hatvanas évek végétől népi textíliát és népi kerámiát gyűjtök, de numizmatikával is foglalkozom. A népi textílián belül régi szőnyegdarabokat, népviseleteket, kiegészítőket gyűjt – számolt be Vékony Lajos, akinek korábban a Magyar királyok, királynék és szentek, valamint a Szentek, madonnák és angyalok kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, de Szent István-emlékművét továbbra is megcsodálhatják a szabadkai Munkás Jézus plébánián.

Gerlovics Szilveszter, Szabadkai Gyűjtők Egyesületének elnöke arról szólt többek között, hogy miért Vékony Lajost kérték fel az érem kidolgozására:

– Egyesületünk tagja, ezért kézenfekvő volt, hogy az érem kidolgozására olyan művészt kérjünk fel, aki közülünk való. Ezek után ötlettervet dolgoztam ki, amely alapján létrejött a minta és az érem is. Ez egy tíz centi átmérőjű bronz öntvény, amely a szabadkai Antal Mihály öntőmester műhelyében készült el, eddig tíz példányban. Az érem dr. Prokes Mihályt ábrázolja, aki Szabadka, sőt Közép-Európa egyik legismertebb éremgyűjtőjévé vált, hiszen gyűjteménye több tízezer darabot számlált. A Szabadkai Gyűjtők Egyesülete 1970-ben alakult, Prokes Mihály alapító tagja volt, azután pedig megválasztották örökös tiszteletbeli elnökké. Az éremmel kiemelkedő tagjainkat jutalmazzuk, továbbá városunk azon intézményeit, amelyek az elmúlt évtizedekben segítették egyesületünk munkáját, a jövőben pedig alkalomadtán kerítünk sort ilyen jellegű megjutalmazásra. Ebben az évben két díjazottunk lesz: Varga Tibor, egyesületünk alapító tagja, valamint a Szabadkai Városi Múzeum. Jelenleg az alkalmat keressük arra, hogy az érmeket megfelelő körülmények között adjuk át – mondta az elnök.