2024. szeptember 3., kedd

MAdTolok, tehát vagyok!

Június 20-áig lehet jelentkezni a MAdT táborba

A cím a MAdT tábor szlogenje, amely egy életérzést, a MAdT életérzését jelenti. A visszatérő MadTolók tudják, miről van szó, de megtapasztalhatják azok is, akik eddig nem vettek részt a MAdT táborban – ezt fejtegette lapunknak Varga Tamás színész, a VMMI szervezője, a tábor egyik koordinátora, aki beszámolt a tábor tartalmáról, a jelentkezés lehetőségeiről és a részvétel feltételeiről is.

– A hetedik MAdT táborra, azaz a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók táborára július 13-a és 20-a között kerül sor Zentán, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban. Két fő szervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. A tábor másik koordinátora Kálló Lilla, a VMMSZ szervezője.

A MAdT tábor tulajdonképpen azoknak való, akiknek a színház a szenvedélyük, vonzza őket a színpad, és színjátszóként vagy rendezőként tudják legjobban kifejezni a világról alkotott véleményüket, avagy mozdulatokba öntve az érzéseiket. A felhívásunkban is így mutatjuk be.

Ezúttal is több csoportban folyik majd az alkotómunka: három színjátszó csoportban, egy mozgásszínháziban és egy rendezőiben. A három színjátszó csoport vezetői Hernyák György, Szorcsik Kriszta és Perényi Balázs, utóbbi magyarországi drámapedagógus, kritikus, a MAdT tábor megálmodója. Az idén is Kiss Anikó vezeti majd a mozgásszínházi csoportot, Urbán András a rendezőit, asszisztense pedig Mezei Kinga lesz. Dramaturgként Solténszky Tibor segíti a munkánkat, időközönként pedig Jelacsik Sutus Ágota logopédus tart beszédórákat. Ezenkívül a táborlakók megismerkedhetnek a színpadi harccal is. A színjátszó csoportba azok jelentkezhetnek, akik legalább 15 évesek, de nem többek 32-nél. A mozgásszínházi csoportnál az alsó korhatár a 16 év, a rendezőinél a 18, ezeknél felső korhatár nincs. A csoportok létszáma korlátozott, jelentkezni június 20-ig lehet.

A részvételi díj hétezer dinár, ami magába foglalja a szállást, a napi három étkezést, valamint a szakemberek által tartott foglalkozásokat. Fizetni három részletben is lehet: az első részlet befizetési határideje június 20., a másodiké június 27., a harmadiké július 4., vagy a tábor helyszíne. Ezekről információt a www.vmmi.org honlapon lehet találni, akárcsak a jelentkezési űrlapot is itt lehet letölteni, de lehet érdeklődni nálam is a 063-55-66-93 -as telefonszámon, vagy a tamas@vmmi.org címen.

A résztvevőknek csak az egy hétre szükséges személyes holmijukat kell elhozniuk. A foglalkozások szempontjából ajánlatos a kényelmes, nem érzékeny ruha, a könnyű lábbeli, valamint jegyzetfüzet és írószer. Itt reggeltől estig folyik a munka, de aki szereti a színházat, annak nem nehéz. A szórakozás sem marad el, de senki se számítson duhajkodásra. A cél, hogy a tábor résztvevői minél többet megtanuljanak, és közben jól érezzék magukat. A csoportonkénti foglalkozásokon kívül arra is alkalom nyílik, hogy a csoportok együtt legyenek, megismerkedjenek egymással, egymás munkájával, és barátkozzanak, mert ez is nagyon fontos. A közösségépítésre is hangsúlyt fektetünk. Sok minden függhet a résztvevők összetételétől is, hogy milyen arányban lesznek a visszatérő táborosok, tapasztalt színjátszók, és azok, akik még nem álltak színpadon. Mint említettem, a táborban folyó munka intenzív lesz, ezért fontos betartani a pihenőket. A visszatérő táborosaink ezzel tisztában vannak, nincs gond e téren, mert jól tudják, ha valaki nem elég kipihent, akkor hátráltatja a többieket a munkában. Ilyen szempontból a résztvevők egymásra is figyelnek.

A MAdT tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.