2024. július 21., vasárnap

Hazatértek Csontváry remekművei

Pécsett látható a Szépművészeti Csontváry-kiállítása

Az időszaki tárlatot 2023. november 5-ig láthatja Pécsett a nagyközönség. A mintegy 40 művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

Több hónapos budapesti vendégeskedés után ismét Pécsett láthatóak Csontváry a városban őrzött ikonikus festményei. A hazatérő remekművekkel együtt jött még pár olyan kép is, amelyeket most először lehet megcsodálni a vármegyeszékhelyen – adta hírül a pécsi Janus Pannonius Múzeum.

A festőgéniusz születésének 170. évfordulója alkalmából nyílt időszaki tárlatot április 14. és július 16. között tekinthették meg az érdeklődők a Szépművészeti Múzeumban, amely az intézmény történetének tíz leglátogatottabb kiállítása közé került.

A budapesti zárás után az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás Pécsre, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba érkezett. A Csontváry Kosztka Tivadar műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria anyagából összeállított tárlatot november 5-ig, szintén három hónapig láthatja a városban a nagyközönség.

A baranyai székhelyen látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a budapesti gyűjteményben őrzött művekkel.

A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

A kiállítás kurátora Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője.

A közös kiállítások után a Csontváry Múzeum megszépülve, a korábbi tárlattal várja látogatóit.

Nyitókép: Érdeklődők a Csontváry 170 című kiállításon a pécsi Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumában (Fotó: Ruprech Judit/MTI)