2024. július 21., vasárnap

Ötvenéves a Bummm!

Az LGT lemeze előtt tisztelgett Pénzes Máté és a Zseb a Szigeten

Ötven éve, 1973-ban jelent meg a Locomotiv GT Bummm! című albuma, amely minden idők egyik legjobb magyar rocklemeze. Az évforduló előtt tisztelegve a billentyűs Pénzes Máté új formációjával tegnap, hétfőn a Sziget fesztiválon adott koncertet.

„Hosszú évek óta foglalkoztatott, hogy megpróbálom megcsinálni a Bummm! új verzióját. Ezen a lemezen nőttem fel, gyerekkoromban éjjel-nappal ezt hallgattam, számomra Presser Gábor hangszerelőként, dalszerzőként, billentyűsként példakép. Volt alkalmam néhányszor találkozni vele, ezek egyike, a Somló Tamás-emlékest sajnos szomorú esemény volt. A Bummm! feldolgozása kapcsán telefonon is beszéltünk, sokat segített abban, hogy az anyag probléma nélkül elkészülhessen” – fejtette ki Pénzes Máté.

A Bummm! 1973-ban jelent meg. Ez volt az LGT harmadik stúdióalbuma, az első, amelyen Somló Tamás játszott, és az utolsó, amelyen Barta Tamás gitárjátéka és szerzeményei hallhatók. A Bummm!-on olyan emblematikus LGT-dalok szerepelnek, mint a Ringasd el magad; a Gyere, gyere ki a hegyoldalba; az Ő még csak tizennégy; a Vallomás; vagy a Miénk itt a tér. A lemez gyártását leállították, a példányokat a bolti forgalomból kivonták, miután 1974-ben Barta Tamás nem tért haza az Egyesült Államokból. A Bummm! csak 1982-ben, technikailag korszerűsített változatban jelent meg újra.

Presser Gábor évekkel korábban egy MTI-nek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy „a zenekar utolsó néhány évében, koncertekre készülve az volt a belső közmegállapodás, hogy a Bummm! és a dupla Loksi-lemez (1980) volt a két csúcspont”.

Az album tíz dalának mai változata Pénzes Máté és a Zseb előadásában ősszel jelenik meg vinylen. A lemezen Pénzes Máté (Blahalouisiana; Hammond orgona, vocoder, talkbox), Kiss Péter (Pontiac; gitár), Heilig Tamás (Punnany Massif; basszusgitár, talkbox) és Boros Levente (ex-Qualitons; dob, ének) játszik. A lemezborítót ugyanaz a grafikusművész, a most 87 éves Kemény György készítette, aki az eredeti tasakot rajzolta.

„A rock mellett a dzsessz, a soul és a funk az én világom, ezekre alapoztam a hangszereléseket. Somló, Presser vagy Barta után e dalokat nehéz elénekelni, Adamis és Presser dalszövegei viszont nagyon fontosak, így ének helyett többször szintetizátoros vocodert és talkboxot használtunk. A Kék asszonyt Boros Levi énekli, a Miénk itt a tér-t vendégként Nagy Barnabás. Néhány dal, így például az Ő még csak tizennégy esetében tisztán instrumentális felvételt készítettünk” – mondta Pénzes Máté.

 Az MTI-nek beszámolt arról, hogy a Sziget után augusztus 25-én a Strand Fesztiválon is fellépnek, és ősszel lesz a lemezbemutató koncert.

LGT-feldolgozásokból korábban is megjelent néhány teljes album az elmúlt évtizedekben, de most először fordul elő, hogy egy teljes Loksi-lemez újragondolása lát napvilágot. 1994-ben Hevesi Tamás (Ezt egy életen át kell játszani), 2008-ban egy több előadós projekt (MTV Icon), 2020-ban pedig a Csík Zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal kiegészülve (A dal a miénk) készített lemezt a Locomotiv GT számaiból. 

Nyitókép: nlc.hu