2024. szeptember 2., hétfő
Winteretno fesztivál 2015

Téli kikapcsolódás az egész családnak

A szabadkai Népkör MMK-ban február 26-a és 28-a között kerül sor az idei Winteretno fesztiválra

A Magyar Teátrumi Társaság, a Népkör Magyar Művelődési Központtal közösen, immár harmadik alkalommal rendezi meg Szabadkán téli kulturális színházi fesztiváljukat, a Winteretnót. E hó 26-a és 28-a között ingyenes gyermekprogramokkal és esti színházi előadásokkal várják a közönséget. Idén is lesz Teátrumi Mocorgó játszóház, ahol a legkisebbek animátorok segítségével próbálhatnak ki érdekes játékokat. A játszóház ugyanakkor kézműves és logikai foglalkozásokkal várja a nagyobbakat is. Az idei műsort Bodrogi Béla, a Népkör MMK főtitkára és Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára ismertették.

Mint azt megtudhattuk a játszóházak mindhárom nap 10.00 és 13.00 között zajlanak, ez alatt az idő alatt pedig gyermekelőadásokra is sor kerül. A Népkör MMK 26-án 10.30-tól mutatja be a Mátyás király mesék című zenés, interaktív, történelmi bábjátékot Körmöci Petronella és Lackó Bálint szereplésével, 27-én szintén 10.30-tól lesz gyermekelőadás, az érdeklődők ekkor megnézhetik a Ramazuri Bábszínház Lúdas Matyiját, amely a Fazekas Mihály által írt történet megelevenítése bábos, élőszereplős és zenés változatban, míg 28-án ugyanebben az időpontban ugyancsak a Ramazuri Bábszínház mutatkozik be, ezúttal a Ki játszik ilyet? zenés interaktív színházi, bábos és mesefigurás produkcióval. Ezen a napon farsangi mulatságra is sor kerül.

A fesztivál keretében 26-án 17-órától a Népkör MMK gyermek- és diákszínjátszó csoportja, a Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grund mutatja be Shakespeare Szentivánéji álom című előadását.

A szervezők esti műsorokkal is várják a közönséget, 27-én 19 órától a Békéscsabai Jókai Színház Visszajössz hozzám Te még, ha jön a nyár... című Szécsi Pál-dalestre, amely Szécsi Pál és Domján Edit legendás szerelmét mutatja be. Előadók: Komáromi Anett és Nagy Róbert. Másnap, 28-án szintén 19 órától pedig a Turay Ida Színház Gyorsvonat című produkciójára kerül sor, Koncz Gábor előadásában. A Jászai Mari- és Kossuth-díjas, Érdemes művész Buzzati novelláján keresztül saját életét mutatja be.

A fesztivál folyamán megtekinthető a Földön járó csillagok című kiállítás, amely Kelemen László, az első magyar színtársulat igazgatója születésének 250. és halálának 200. évfordulójára emlékezik.

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára a fesztivál kapcsán azt is elmondta, hogy örömteli a visszatérés, amikor egy rendezvényt sikerességének köszönhetően tovább lehet éltetni:

– Szervezetünk egyik fontos küldetése a kultúra határok nélküli közvetítése, ezért is bír kiemelt jelentőséggel a szabadkai Winteretno fesztivál. Nagy öröm a részese lenni, mivel lenyűgöző az emberek ragaszkodása a kultúrájukhoz, ebből lehet igazán erőt meríteni – tette hozzá Szabó László.

A Winteretno programjai ingyenesen látogathatók, helyfoglalás az 024/557-033-as telefonszámon. A játszóház programjai iránti nagy érdeklődésre való tekintettel ajánlatos az iskoláknak, tanítóknak és szülőknek előre jelezniük részvételi szándékukat a foglalkozásokon.