2024. július 18., csütörtök

Vermes Lajos velocipédje

, A könyv ölelés, amellyel Szabadkát és Palicsot szeretném védeni”
v

Megjelent Marija Šimoković, szabadkai költő, író tizenkettedik könyve, Vermes Lajos velocipédje címmel, ezúttal egy regény, amelyet a városnak és Vermes Lajosnak szentelt. A könyvről szólva Ljubica Kiselički, a polgármester segédje kiemelte, a regényt mélyen áthatja az a varázslatos Szabadka, amelyet ma ritkán tapasztalunk az utcákon sétálva.

– Marija Šimoković ötvözte mindazt, ami Szabadkában szép volt és érték volt. A regény a múltban játszódik, de az írónő szeretetéről is szól. Felhívja a figyelmet mindazokra az értékekre, amelyeket Vermes Lajosnak köszönhetünk, a kerékpárútra, a villamosra, az olimpiára – mondta Ljubica Kiselički.

Marija Šimoković kiemelte, június 28-án lesz 150 éve, hogy Vermes Lajos megszületett.

– Boldog lenne, ha látná, hogy most róla beszélgetünk. Azt szerettem volna elmondani, vigyázzatok, Palicsot Vermes Lajos teremtette. Palics az ő idejében igazán élt. Minden héten történt valami. Könyvbemutatók, koncertek, sportesemények voltak és állandóan írtak róla az újságok. A könyv egy ölelés, Szabadkának és Palicsnak egyaránt. Egy ölelés, amellyel meg szeretném védeni mindattól, ami vele történt és történik most is – mondta Marija Šimoković.

A regény több rétegből áll, egy titkosból is, amelyet az olvasónak kell megfejtenie. Vermes Lajos velocipédje egyelőre csak szerbül olvasható, remélhetőleg idővel a magyar olvasókhoz is eljut majd.