2024. július 18., csütörtök

Könnyedén dúdolható dallamok

Foci előtt egy kis dzsessz – Szerdán Szabadkán koncertezik a Thea Soti Quartet

Szerdán Szabadkán koncertezik a Thea Soti Quartet. A királyhalmi származású Thea jelenleg Berlinben tanul, de kéthetente utazik Budapestre, hogy kvartettjével próbálhasson és fellépjen egy-egy ottani klubban. Szerdán, 21 óra helyett a Szerbia–Ausztrália futballmérkőzés miatt 18.30-tól a szabadkai Sax Cafféban (Corvin Mátyás – valamikori Engels utca) mutatkozik be „hazai” közönség előtt.

A Thea Soti Quartet 2009 szeptemberében alakult meg. Thea és Éder Lá Ferenc eredetileg egy ének–basszusgitár duó voltak, ami elég különleges formáció egy kettősnek, mégis nagy sikerrel mutatkoztak be 2009-ben a híres budapesti MOL Jazz Fesztiválon.

– Először úgy gondoltuk, hogy kellene egy kis percussion, hogy még izgalmasabb legyenek a dalok, így csatlakozott hozzánk Takács Marci, akivel Éder Lá Ferenc zenélt már régebb óta. Sokat dolgoztunk, s a triónak egyre több saját dala lett. De a törékeny basszus–ének világ izgalmasságához még mindig hiányzott valami, így kerestünk egy zongoristát, akit Lá is és én is régebbről ismerünk, mert együtt jártunk Kőbányára (Kőbányai Zenei Stúdió). Ő volt Szabó Tomi. Így alakult meg a mi négyesünk – mondta az együttes alakulásáról Thea.

Alig egyéves a formáció, de Budapest legtöbb klubjában felléptek már. Játszottak továbbá a berlini kulturális vezetők éves gyűlésén is, készült egy BalaTON Performance elnevezésű jazz- és videóperformance is, ahol retro Balaton-dalokat énekeltek a saját stílusunkban. Játszottak többek között a Budapest Jazz Club, a Take Five, a Badenscher Hof, a JazzWerkstatt és a Jazzy Pub színpadán is. A legnagyobb élményük, mint azt Thea mondta, amikor László Attilával, Magyarország legkiválóbb jazzgitárosával adtak egy közös koncertet Budapesten.

– Mostani elképzeléseink szerint szeretnénk fesztiválokra menni, vidéken is bemutatkozni, illetve külföldre koncentrálni. Ősszel indul egy Bécs–Pozsony–Prága–Drezda–Berlin turné, de tervezem, hogy Szabadka mellett Szerbia más városaiba is eljuttatjuk a formációt. Az év vége felé a terveink szerint korongra rögzítjük a kvartett dalait, a stúdiómunkálatok remélhetőleg idén év végén kezdődnek, és jövőre jelenik majd meg a lemez, amelyhez egy magyar és egy német lemezkiadó és menedzsment cég is segítséget nyújt majd valószínűleg.

A zenekar tagjairól érdemes tudni, hogy Éder Lá Ferenc, a basszusgitáros Thea szerzőtársa. Takács Marci Budapesten egy igen keresett ütőhangszeres, már 15 éves kora óta aktívan zenél, a kolumbiai származású Dely Istvántól tanult autentikus percussion-muzsikát. Szabó Tamás (zongora, fender rhodes) nagyon fiatal zongorista, aki sokféle formációban megfordult már, és funky, pop vagy reggae zenét ugyanolyan jól játszik, mint dzsesszt.

A zenekar a szerda késő délutáni koncerten is főleg saját számokat játszik majd, a feldolgozásokat pedig mindig úgy választják, hogy ha valami élmény kötődik hozzá, valamiért jól beillene a kvartett többi dala közé. A négyes szívesen dolgozik külföldi előadók dalaival is.

A saját dalokra egyelőre egy akusztikusabb hangzás jellemző, és különleges színt kapnak az egyedi hangszerelés miatt.

– Nem nevezhető csak dzsessznek, amit csinálunk, mert ugyan van improvizáció a dalokban, a közönségnek szóló történetek és az élvezhető, könnyedén dúdolható dallamok szerintem a poposabb, soulosabb zenéket kedvelő közönségnek is tetszeni fognak. Néhol népdalszerű, világzenés elemek is keverednek a dalokba, bár szerintem ma a dzsesszt nem is lehet énekelni/játszani anélkül, hogy az ember hagyná, hogy sokfajta zenei stílus hasson rá, és azokat bedolgozza a zenéjébe. A jövőben szeretnék majd elektronikusabb hangzás felé elindulni, klubos, dögös soul-dzsessz muzsikát csinálni – mondta a kvartett nevében Thea.