2024. július 17., szerda

Csengettyűs iskola

225 éves a csantavéri iskola – A palatáblától a számítógépes oktatásig

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola működésének 225-ik évfordulóját ünnepelték csütörtökön a csantavéri színházteremben. Az iskolában, amelynek ma csaknem 900 tanulója van, hatvan tanár tanít, a tanulók közül mintegy 750-en magyarok. A csantavéri a legnagyobb magyar iskola egész Vajdaságban.

A jubileumi ünnepségre Szedlár Rudolf elkészítette a 225 éves a csantavéri iskola című monográfiát, amely részletesen kitér az oktatás kezdeti formáira a településen, a hagyományokra, az iskolaépületek miatti folyamatos gondokra, és a jelenre is.

Az 1700-as években megkezdődik Csantavér újratelepítése, létrehozzák az első imaházat, s mellette egy kezdetleges iskolaépület is készül – olvashatjuk a monográfiában. Az első állandó épület viszont 1817-ben épül meg – ennek a neve: Csengettyűs iskola – előtte évekig parasztházakban oldották meg az oktatást. A huszadik század elején a szegénység miatt sokan nem járatták gyermekeiket iskolába, többségük novemberben kezdte látogatni az órákat, hiszen ekkor fejeződtek be a munkálatok a földeken.

Mint azt az iskola igazgatónője, Szedlár Erika az ünnepségen hangsúlyozta, az iskolának nagy múltja van, hatalmas fejlődésen ment keresztül, hiszen a palatáblától eljutottak a számítógépes oktatásig.

– Az iskolánk kiemelten foglalkozik a hagyományápolással, a legfontosabb természetesen a gyermekek jóléte, oktatása és öröme. A kiadvány, amely a jubileumra készült el, tisztelgés mindazok előtt, akik tettek az iskoláért és akik ebben az intézményben tanultak – mondta Szedlár Erika.

Az ünnepségen Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács közoktatási bizottságának elnöke kiemelte, 21 évvel ezelőtt ebben az iskolában kezdte a pályáját, kitért a pedagógusok kihívásokkal teli munkájára és a munka nehézségeire. Joó Horti szerint igazán akkor lehetett volna ez az ünnep szép, ha hozzá méltó módon elkészül a két iskolaépület, amelyre évek óta várnak a csantavériek. Az ünnepségen megjelent és köszöntötte a vendégeket Slobodan Čamprag, Szabadka oktatással megbízott tanácsosa is.

Az iskola kórusa, szavalói, drámacsoportja, népi- és moderntáncosai színvonalas műsort adtak az ünnepségen. A kórus elénekelte az iskola himnuszát, a szavalók az iskoláról szóltak, a drámacsoport pedig egyedi performance-on keresztül mutatta be, hogyan jutott el az iskola a palatáblától a partizánmegszálláson keresztül a modern technológiákig és az európai szellemiségig.