2024. július 17., szerda

A közönség kedvence

BEMUTATJUK A PATAKI-GYŰRŰ DÍJ JELÖLTJEIT

A Délvidéki Magyar Színjátszás Napján tartott gálaesten, október 29-én tudhatjuk meg, hogy az idén ki kapja a Pataki-gyűrű Díjat. A Jónás Gabriella, Milorad Miki Radonjić és Pressburger Csaba alkotta jelölőbizottság öt jelöltje: Béres Márta, Elor Emina, G. Erdélyi Hermina, Mess Attila és Ralbovszki Csaba.

Béres Mártaa Kosztolányi Dezső Színház The Beachcímű előadásában nyújtott alakításáért, Elor Emina Lucifer szerepének megformálásáért az Újvidéki Színház Az ember tragédiájacímű produkciójában, G. Erdélyi Hermina a szabadkai Népszínház Magyar Társulata A tengeren nincsen sárcímű előadásában Kora szerepéért, Mess Attila az előbb említett produkcióban Nezim alakjának megformálásáért, valamint Ralbovszki Csaba, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata (Egy)mássalcímű előadásában Michael szerepéért érdemelte ki a jelölést.

A játék lényege maga a játék – vallja Elor Emina, az Újvidéki Színház színművésze

Elor Emina 1982-ben született Szabadkán. A szabadkai gimnázium befejezése után, 2001-ben felvételizett az Újvidéki Művészeti Akadémiára, László Sándor és Nagypál Gábor osztályába. 2004-től az Újvidéki Színház társulatának tagja. Fontosabb szerepei: Puck (Shakespeare: Szentivánéji álom), Lucifer (Madách Imre: Az ember tragédiája), Problémás (Maja Pelević: Narancsbőr), Miranda (Shakespeare: A vihar), Céliméne (Moliére: A mizantróp), Harmadik lány (Gyarmati Kata: Hét nap a világ), Masni (Egressy Zoltán: Portugál), Natalie (Kleist: Homburg hercege), Magenta (Richard O'Brian: Rocky Horror Show), Laura (Horváth–Bereményi: Laura) – kecskeméti Katona József Színház, Marlene (Emilio Carballido: A rózsa két illata) – vizsgaelőadás, Katya Volkova (Galin: Verseny), Nyina (Csehov: Sirály), Chris (Brian Friel: Pogánytánc), Lenina (Nagy–Várkonyi: Szép új világ), Glauké (Médeia-körök), Bagira (A dzsungel könyve) – vizsgaelőadás, Éva (Kleist: Az eltört korsó). Díjai: A 2004/05-ös évad óta az Újvidéki Színház közönsége minden évben az évad legjobb női főszereplőjének választotta, kivéve a 2007/08-as évadot, amikor a legjobb női epizódszerepért díjazták. Bátran nevezhetjük hát a közönség kedvencének, akinek színészi teljesítményére Kisvárdán is rendre felfigyelnek. Az idén Smederevóban a II. Várszínház Fesztivál legjobb színésznői díját hozta haza Lucifer szerepének megformálásáért a Kokan Mladenović rendezte Az ember tragédiája című előadásban.

Ki az eszményképe? Kire néz fel a vajdasági színészvilágból, és miért?

– Eddig még nincs eszményképem, talán majd lesz. Addig is megpróbálom a jó dolgokat ellesni a „nagyoktól”... :)

Ha választhatna, kinek adná a Pataki-gyűrű Díjat az elmúlt évadban nyújtott teljesítménye alapján, és miért?

– Kellemetlen, de alig láttam valamit a tavalyi évad folyamán, ezért nem tudom.

Ha Ön választhatna, díjazná-e többször a színészi teljesítményeket egy-egy év folyamán, és milyen szempontokat tartana kimondottan fontosnak?

– A játék lényege maga a játék – ezt Luciferként mondom Az ember tragédiájában. Erre is ezt tudom felelni.

Ha választhatna, mely tavalyi évadban bemutatott vajdasági magyar társulat előadásában játszana, és miért?

– Ehhez megintcsak látnom kellett volna a tavalyi évad termését...