2024. július 17., szerda

Az Athéni Timonnal kezdődik az évad

Egy ritkán játszott Shakespeare-mű az újvidéki SZNSZ színpadán

Folytatódik az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban a városi önkormányzat támogatásával életre keltett Shakespeare-projektum, az idén ugyanis az első drámai bemutatót a világirodalom jeles egyéniségétől kölcsönzik. Szerdán 19.30 órai kezdettel a Pera Dobrinovi ć- színpadon első ízben viszik színre az angol szerző meglehetősen ritkán játszott darabját, az Athéni Timon című színművet Gorčin Stojanović rendezésében. A több mint húsz, kizárólag férfiakból álló előadói gárdát Boris Isaković színművész vezeti.

A projektum keretében egyébként a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő intézmény idényenként egy-egy Shakespeare-művet tűz műsorára, nemcsak drámai előadást, hanem balett- vagy operaadaptációt is. Mint azt Aleksandar Milosavljević igazgató a tegnapi sajtótájékoztatón közölte, az SZNSZ azon ritka szerbiai társulatok közé tartozik, melyeknek jellegüknél fogva feladatuk elkerülni a kommersszé válás buktatóit, és ehhez igyekszik tartani magát. A rendező és a társulat tagjai reményüknek adtak hangot, hogy a másfél havi, mintegy félszáz próbával és nem kis megerőltetéssel járó előkészület eredményes volt, a nézőket pedig megérinti a mindig időszerű mondanivalót hordozó darab. Shakespeare-nél nem lehet élesen elválasztani a gondolati világot az érzelmitől, így az előadás a néző absztrakciós képességére épít.

A bemutatót megelőzően, 18.15 órakor a Duna parkból fiákeres menet indul a Zmaj Jova sétálóutcán át az SZNSZ épületéig. Közben a Művészeti Akadémia növendékei klasszikusok műveiből mondanak fel részleteket közönségcsalogatás szándékával. A drámai társulat következő bemutatója egy Branislav Nušić-mű lesz.