2024. július 17., szerda

„Nem kell nagy változásoktól tartani”

A nemzeti kisebbségek nyelvén tanuló diákok záróvizsgáztatása ügyében a Vajdasági Pedagógiai Intézet az illetékes – Újvidéki szaktanácskozás a záróvizsga és az oktatási szabványok kérdésében

A múlt tanévvel bezárólag a tanulóknak felvételi vizsgán kellett bizonyítaniuk, hogy az oktatási ranglétrán továbbléphessenek, júniustól, azaz a 2010/11-es tanév végétől pedig meg kell mutatniuk a nyolc év alatt szerzett tudásuk milyenségét, mennyiségét. Ez lényeges különbség – ezzel a gondolattal üdvözölte dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkár hétfőn a Tartományi Képviselőház utolsó helyig megtelt üléstermében a Vajdaság számos pontjáról érkező tanügyi dolgozókat. Valamennyiüket élénken foglalkoztatja a még sokismeretlenes, ám már ebben a tanévben alkalmazandó záróvizsga és az általános iskolai anyanyelvoktatás szabványai. A Vajdasági Pedagógiai Intézet ezekkel a témákkal hirdette meg szakmai tanácskozását, melyre meghívta az oktatási minisztérium és az Oktatás Színvonalát Értékelő Intézet képviselőit is.

Želimir Popováltalános iskolai kérdésekkel megbízott oktatásiminiszter-helyettes szerint a pedagógustársadalomnak nem kell nagy változásoktól tartania, legalábbis az első évben, hiszen a nyolcadik osztály végén a tanulók egyelőre mindössze anyanyelvből és matematikából tesznek záróvizsgát. Erdély Lenke az egybegyűlteknek bemutatta az általa vezetett intézetet és annak erre a területre vonatkozó feladatait, majd Jelena Najdanović-Tomić, az Oktatás Színvonalát Értékelő Intézet szabványközpontjának vezetője és Saša Glamočak, a vizsgákat ellenőrző központ vezetője ismertették munkájukat. Kiderült, hogy az oktatási miniszter várhatólag a hét végéig bejelenti a záróvizsga részleteit, tehát addig nem kerülhet sok részlet nyilvánosságra. Azt azonban már lehet tudni, hogy kidolgozzák a záróvizsgázás használati útmutatóját, és hogy júniusban tartják meg a záróvizsgát, a felkészítő feladatgyűjtemény pedig februárban jelenik meg. Az eddigi felvételihez hasonló kérdések lesznek a záróvizsgán is, és legfeljebb 20-20 pontot lehet majd szerezni. A záróvizsgáról bizonylat készül, és csak azután lehet majd a bizonyítványt kiadni. A záróvizsgát mindenkinek le kell tennie, azoknak is, akik tehetséggondozóba szeretnél folytatni tanulmányukat, és azoknak is, akik kisegítő tagozaton tanultak. Az ülésen bejelentették, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén tanuló diákok záróvizsgáztatása ügyében a Vajdasági Pedagógiai Intézet az illetékes.

– Iskolánkban már írtak próbatesztet a gyerekek, ami nem tartalmazott nagy változásokat az eddigiekhez viszonyítva. Újdonságnak számított viszont, hogy anyanyelvből fogalmazást is kellett írniuk, ám ennek értékeléséhez már nem kaptunk útmutatást – mondta Molnár Márta, a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola igazgatója. – Ez a tanácskozás is rávilágított, hogy sok még az ismeretlen, a téma viszont nagyon időszerű.