2024. július 17., szerda

,,Nem fogunk megtorpanni!”

A Közgazdasági Kar hallgatói kitartanak követeléseik mellett

Három hét után ismét sztrájkoltak a szabadkai székhelyű Közgazdasági Egyetem újvidéki kihelyezett tagozatának hallgatói, ezúttal azonban jóval többen, mint szeptember végén. Az egyetemisták hétfőn elégedetlenségükben fütyülve, kiabálva tiltakoztak az újvidéki székhelyen, mert nem jutottak közös nevezőre a kar vezetőségével. A keddre bejelentett eseményeket elhalasztották.

Stefan Dujović, a hallgatók képviselője elmondta, hogy a megismételt tiltakozás nyomán sem tartják elfogadhatónak a hiányzó pontok, és a kihelyezett tagozat működtetési hozzájárulásának megfizettetését. – Nem fogunk megtorpanni, mert nincs rendjén, hogy akár 1300 dinárt is fizessünk minden egyes pontért, ami hiányzik a 60-ból, mert ez túl nagy megterhelés a hallgatóknak, még akkor is, ha a kar vezetősége 1600-ról 1300 dinárra csökkentette az árát! Tavaly „csak” 750 dinárt fizettettek meg velünk ilyen alapon – mondta a hallgatók képviselője. – Az újvidéki tagozat működtetési hozzájárulásának törléséről – ami hallgatónként mintegy 30 000 dináros kiadást jelent –, a kar vezetősége hallani sem akar, mint mondták, ennek megszüntetése a kihelyezett tagozat végét jelentené, tolmácsolta a fejleményeket Dujović.

Mint megtudtuk, a közgazdasági kar hallgatóinak követeléseire reagálva dr. Miroslav Vesković, az Újvidéki Egyetem rektora kijelentette, hogy a Közgazdasági Kar hallgatói számára is lehetővé teszik a „fájdalommentes” áttérést a 3+2 rendszerről a 4+1-re. A hallgatóknak idevágó követelése is volt, ugyanis az alapstúdiumon nagyobb esélyük van tandíjmentesen tanulni, mint a mesterfokozaton. A hétfői tárgyaláson valójában már a kar dékánja is ígéretet tett, hogy előkészületben van a 4+1-s rendszerre való áttérés, és hogy az akkreditáció módosítását a lehető leggyorsabban megejtik, hogy a harmadik évet is befejezett hallgatók a negyedik évre iratkozhassanak a mesterfokozat első éve helyett. Kellemetlen, áldatlan helyzetben vannak azok a hallgatók is, akik tulajdonképpen már a mesterfokozat második évére iratkoznának, mert bármilyen tanulmányi átlaggal is rendelkeznek, őket kizárólag önköltséges kategóriába írták be, így elesnek az ösztöndíj és a kollégium lehetőségétől is.

Telefonon többször is próbáltuk felkeresni dr. Nenad Vunjakot, a Közgazdasági Kar dékánját, de hivatali útja és elfoglaltságai miatt többszöri megkeresésünkkor sem tudtuk megszólaltatni.