2024. július 17., szerda

Nem az a fontos, hol született meg a könyv

A hagyományos tanszéknapi ünnepségen tegnap átadták a Sinkó Ervin Irodalmi Díjat Czérna Ágnesnek
Tanyaszínház 1978–2008 című monográfiájáért, kiemelkedő színháztörténeti kutatásaiért érdemelte ki Czérna Ágnes az idei Sinkó Ervin Irodami Díjat, melyet tegnap vett át az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékén. A díjat a Sinkó Ervin Alapítványból hozták létre 1970-ben, és a névadó végrendelete értelmében minden évben azt a vajdasági fiatalt illeti meg, aki magyar nyelven megjelent önálló irodalmi művével, vagy huzamosabb időn át folytatott irodalmi vagy tudományos tevékenységével kiemelkedő munkát hozott létre. A díjat a bírálóbizottság nevében dr. Utasi Csilla adta át a tanszéknapi ünnepségen, melyet hagyományosan minden év októberében megszerveznek, ily módon emlékezve Sinkó Ervin tanszékalapító székfoglaló előadására, amelyet 1959. október 21-én tartott meg.

Az egybegyűlteket – közöttük a tanszék tanárait, jelenlegi és egykori hallgatóit, közéleti személyiségeket, a belgrádi magyar nagykövetség képviselőit –, dr. Láncz Irén tanszékvezető üdvözölte. Emlékeztetett, hogy az 51 éves intézmény célkitűzései nemigen változtak az elmúlt évtizedekben a Sinkó-székfoglalóban megfogalmazott törekvésektől. – A tanszéken akkor is, és továbbra is a minőség élvez előnyt, ennek szellemében igyekszünk eleget tenni a sokrétű elvárásnak. Arra törekszünk, hogy a hallgatók tárgyi tudásának gyarapítása mellett ne hiányozzon a műveltségük sem. Igyekszünk, hogy elmélyült alaptudást adjunk, hogy a világban és a tudományban felmerülő kérdésekre a hallgatók önálló választ tudjanak adni – hangsúlyozta többek között a tanszékvezető. Ezt követően dr. Harkai Vass Éva: A szó esztétikája, és dr. Cseh Márta: Az is szóról címmel tartott előadást.

Hagyományosan az ünnepség végén adják át a Sinkó-díjat. Ezúttal Utasi Csilla szólt röviden a díjazottról és az újvidéki Forum Kiadó gondozásában megjelent művéről, aTanyaszínház 1978-2008 című monográfiájáról, a nagyszabású munkáról, mely helyet ad a személyes élményen túl mintegy 300 hivatkozásnak, de a 30 idény minden egyes előadásának is. A szerző, Czérna Ágnes ezen a sajátos munkán ráadásul több ezer kilométerre tőlünk, Londonban dolgozott legtöbbet, ahol egyébként él és tanít. Mint vallotta, sokan megkérdezték, miért írt erről a témáról, mire ő csak imigyen tudott válaszolni: miért nem írt eddig senki sem a Tanyaszínházról. Elmondta azt is, hogy személyes emlékképei adtak erőt a munkához, de a vajdasági vándorszínház történetének feldolgozásába már egyetemi évei alatt belekezdett. Persze nem tudhatta mekkora kaland lesz ez a munka, de jó, hogy a végeredménye, a könyv immár közkinccsé vált.

– Talán nem az a fontos, hogy hol született meg a könyv, hanem az, hogy megszületett. Azt hiszem, ez a munka a szülőföldhöz való kötődés egy módja volt számomra – vallotta meg az őt ünneplő, szép számú egybegyűltnek.