2024. július 17., szerda

Újvidék arcai Pécsett

A hónap végéig még együtt látható a Munkácsy-trilógia Európa Kulturális Fővárosában, ahol immár újvidéki fotók kiállítását is megnyitották

Október elejéig állítólag csaknem ötvenezren látták a Munkácsy-trilógiát, az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt hármasát Pécsett, ahol tavasz óta a Széchenyi téren levő, több mint 300 éves Nagy Lajos Gimnázium dísztermében tekinthető meg. A világjáró festmények az Európai Kulturális Fővárosság címet viselő baranyai megyeszékhelyen október 30-áig tekinthetők meg, így együtt. Ugyanakkor, csütötökön, október 21-én mintegy száz fotóból álló kiállítás nyílt az Újvidéki Fotómaraton két éves terméséből a pécsi Nem Art kiállítóteremben. Ezeket az alkotásokat is a hónap végéig tekinthetik meg az érdeklődők. Az Új szempontok régi dolgokról elnevezésű tárlat anyaga a tavaly és idén megszervezett fotómaraton anyagából állt össze. Mintegy 550 alkotó művei közül választották ki a kiállítottakat, valamennyi sajátosan mutatja be Újvidéket, Pécs testvérvárosát.

Munkácsy három korszakalkotó művét fél évvel ezelőtt állították ki Pécs városában. Mint ismeretes, a három festményt a mester sem láthatta egy helyen, és az is megtörténhet, hogy az utókornak sem nyílik erre több alkalma, legalábbis hozzánk közel. Pécs mintegy harmincmillió forintot költött csak arra, hogy eleget tegyen a szigorú feltételeknek. A Pécsi Galériának át kellett alakíttatnia az egyedüli helyszínként szóba jöhető helyiséget, a Nagy Lajos Gimnázium dísztermét. A szerződésben különböző műszaki, klíma- és biztonsági berendezések elhelyezését írták elő, a falakat a legjobb hatás elérése érdekében angolvörösre festették, a műkincsekre éjjel-nappal őrök vigyáznak.

A három alkotásnak három tulajdonosa van, ezért látható ritkán együtt.