2024. július 17., szerda

Joghallgatók igazsága

Számos egyetemista-tiltakozáshoz csatlakoztak az újvidéki Jogi Kar hallgatói

Nincs hét, sőt szinte nap sem október eleje óta, hogy valamely szerbiai egyetemi karon ne tiltakoznának a hallgatók. A gyakori tiltakozó megmozdulásoknak különféle kiváltó okai vannak, de az esetek többségében úgy tűnik, arról van szó, hogy túl nagy űr tátong az új törvényes rendelkezések és a mindennapos gyakorlat között. Persze nem minden esetben. Mert amikor több karon is azt követelik a hallgatók, hogy végre-valahára állapodjon meg a minisztérium és a kormány arról, hogy hány mesterfokozatos hallgató tanulhat a költségvetés terhére – mert már október végén járunk, és lejár a határidő az ösztöndíj- és a hitelkérelem beadására, vagy az egyetemista otthonokban való elhelyezkedésre –, akkor nem diszharmóniáról, hanem határozatlanságról, sőt felelőtlenségről beszélhetünk.

Igazat kell adni az újvidéki Jogi Kar elsős- és másodéves hallgatóinak, akik állítólag értetlenül álltak a napokban közzétett elsődleges iratkozási névsor láttán. Ottjártunkkor úgy tűnt, semmi sem zavarja a hallgatók mindennapjait: az órákat megtartották, a szüneten levők az épület bejáratánál cigarettáztak, egy felirat sem jelezte a tiltakozást... A következő, azaz a 2010/11-es tanévbe való iratkozás feltételei mégis sokakat kellemetlenül érintettek, mert a kifüggesztett elsődleges rangsort igazságtalannak találták. A harmadik évre iratkozó hallgatók különösen megkárosítva érzik magukat. A költségvetés terhére iratkozók között ugyanis vannak olyanok, akik még elsőéves vizsgával is tartoznak, ugyanakkor olyan hallgatók kerültek a büdzséről a tandíjköteles kategóriába, akik az első évet tisztázták, a másodikból még maradt vizsgájuk, de 109, vagy akár 114 pontot így is megszereztek a 120-ból. El kell ismerni, a helyzet valóban nem szokványos, de a kar meg tudja indokolni a rangsort. Magyarázatuk szerint a felsőoktatási törvény júniusban módosított változatát, tehát a legújabb törvényes rendelkezéseket alkalmazták, melyek kimondják, hogy büdzsé terhén tanulhat az is, aki a 2009/10-es tanévben legalább 48 pontot szerzett. A joghallgatók azt szeretnék, ha az, aki a 2009/10-es tanévben lerakta az összes elsős és több másodéves vizsgáját, nem kerülhetne hasonló helyzetbe, mint az, aki lerakta az összes másodéves vizsgáját, és úgy szerezte meg a szükséges pontokat.

Ember legyen a talpán, aki mindezt követni tudja. Különösen október vége táján, az idő szorításában. Már rég túl kellene lenni az iratkozási hercehurcán, de – mint kiderült – nemcsak az „ismeretlen tényező”, hanem a beíratlan hallgató is túl sok.