2024. július 17., szerda

Magyar utazók a Szerb Fejedelemségben

A Széchenyi Szerbiában című kötettel mutatkozott be szerdán a vajdasági magyar könyvkiadás az 55. belgrádi nemzetközi könyvvásáron

Meglepő módon nemcsak hatalmas az érdeklődés a hétfőn megnyitott 55. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár iránt, hanem a nyitás óta rengeteg jutányos könyv talált gazdára, az irodalomkedvelők pedig gazdag kísérőprogramból válogathatnak. A belgrádi vásár egyik nagyobb csarnoka például a díszvendég, Svédország rendezvényeinek van fenntartva.

A vásár „félidejében”, tegnap mutatták be a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségügyi Titkárság standján a naplók, dokumentumok alapján összeállított Széchenyi Szerbiában – 1830 című kötetet, az újvidéki Forum Könyvkiadó idén megjelentetett kiadványát. Bordás Győző író, a kötet szerkesztője mutatta be a könyvet, melynek kéziratos anyagát Božidar Kovaček , a Matica srpska néhai elnöke bocsátotta a kiadó rendelkezésére, aki Vujicsics Sztoján nal dolgozta fel egykor a témát. Mint a szerkesztő elmondta, a magyar utazók, közöttük Széchenyi István elsősorban a Szerb Fejedelemség átalakulásáról számoltak be, Szerbia a 19. században szemük láttára alakult át szultáni országból a nemzet országává. Bordás Győző a bemutató kapcsán elbeszélgetett a belgrádi Magyar Tanszék hallgatóival, akik a magyar könyvkiadás iránt is érdeklődtek. Az egybegyűltekkel Németh Ferenc , a Forum Könyvkiadó igazgatója ismertette az előző vásár óta eltelt időszakban közreadott kiadványokat.