2024. július 17., szerda

Titulus már van, diploma még nincs

Az Országos Felsőoktatási Tanács meghatározta az egyetemi végzettség után járó megszólításokat, a kormány azonban még nem fogadta el, így oklevelet sem osztanak

Hónapok óta borzolja a kedélyeket, hogy a felsőoktatási intézmények nem tudnak diplomát osztani a végzetteknek, az utóbbi hetek egyetemista tiltakozásai nyomán pedig a közvélemény is rádöbbent a kaotikus helyzet tarthatatlanságára. Mint kiderült, azért nem osztanak oklevelet, mert nem tudnak mit ráírni. Az új, bolognai rendszer bevezetésekor még tudni lehetett, mi vár azokra a fiatalokra, akik egyszer befejezik a tanulmányaikat, időközben azonban a törvény módosult, tehát a végzettséget, a titulust, az diplomára kerülő pontos szöveget is összhangba kellett hozni az új előírásokkal. Ezt az idei, szeptember 10-ei döntésével az Országos Felsőoktatási Tanács is helyretette, a szerb kormány azonban még mindig nem hagyta jóvá. Ha ez megtörténik, és a Hivatalos Lapban is megjelentetik, akkor a döntés érvényessé válik.

Ez (talán) azt jelenti, hogy a karok hamarosan megkapják az arra vonatkozó rendeletet, hogy milyen végzettség után pontosan milyen megszólítás jár, és végre kiadhatják a hallgatóknak a diplomázásukat tanúsító bizonylatot, majd pedig magát az oklevelet is. Enélkül ugyanis a fiatalok sehova sem léphetnek.

A szóban forgó tanács elnöke, Srđan Stanković szerint lényeges változás nincs, a terminusokat összehangolták a törvényes rendelkezésekkel, pontosabban a bolognai rendszer szerint tanuló hallgatók végzettségét egyeztették a felsőoktatási törvény módosításaival. Eszerint hároméves akadémiai tanulmány után, 180 pont megszerzésével csak végzettséget lehet szerezni (jogász, közgazdász, informatikus stb.), négy év után (240 pont) okleveles rangot szerez a hallgató (okleveles jogász, okleveles közgazdász, okleveles informatikus stb.), és öt lezárt tanulmányi év (300 pont) után nyeri el a mesterfokozatot.

Meghosszabított határidő:

A régi felsőoktatási rendszer szerint haladó, tehát a 2006 előtt beiratkozott egyetemi hallgatóknak meghosszabbították a diplomaszerzési határidőt. A korábbi rendeletek szerint 2012. szeptember 30-áig be kellett fejezniük tanulmányaikat, a felsőoktatási törvény módosításával azonban időt nyertek a hallgatók, és a 2013/14-es tanév végéig kell diplomázniuk. Kivételt képeznek az Orvostudományi Kar hallgatói, akik egy tanévvel később fejezhetik tanulmányaikat. Ha nem sikerül diplomázniuk a megszabott határidőig, elvesztik jogukat a továbbtanulásra az anyaintézményükben.