2024. július 17., szerda

Sokrétű elvárás a nép napszámosaival szemben

A pedagógusok napján, hétfőn adták át a Dr. Đorđe Natošević-díjat az idei kitüntetetteknek

A pedagógusok napján, november 8-án osztják ki hagyományosan a Tartományi Képviselőház határozatával 1996-ban megalapított Dr. Đorđe Natošević-díjat az oktatás és nevelés területén legkiemelkedőbb eredményeket felmutató iskoláskor előtti intézménynek, általános iskolának és középiskolának, valamint tanügyi dolgozónak. Az idén 13. alkalommal osztották ki a díjat négy intézménynek és egy személynek. Az alapítástól kezdődően az idei évig összesen 42 elismerést adtak át. A bizottság határozata értelmében az egyéni díjat a palánkai Predrag Vajagić általános iskolai tanár, és négy intézmény: az apatini Pčelica iskoláskor előtti intézmény , a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola , a botosi Október 1. Általános Iskola , valamint az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium érdemelte ki. A díjakat Egeresi Sándor , a Tartományi Képviselőház elnöke adta át dr. Jeges Zoltán oktatásügyi titkár társaságában.

Mindketten gratuláltak a pedagógusoknak, és megállapították, hogy a pedagógusok sajnos továbbra is a nép napszámosainak számítanak, akiknek a nehéz körülmények ellenére nap mint nap eleget kell tenniük a sokrétű elvárásoknak. Mint azt dr. Jeges nyilatkozta, két szempontból is csalódottnak érzi magát. Egyfelől amiatt, hogy az oktatásügyben tapasztalható létszámcsökkentés leginkább a tanárokat érinti, másfelől pedig amiatt, hogy ugyanannak az ésszerűsítésnek a nevében nem a minisztériumi alkalmazottak, hanem a felügyelők számát csökkentik.

– Nagyon megtisztelő iskolánk számára a díj, de megköszönöm a sajtó támogatását is, hiszen a média hozzájárult ahhoz, hogy iskolánkat pozitív oldaláról ismerje meg a nyilvánosság. Ez vonatkozik a Magyar Szóra is, mely az utóbbi időben jobban odafigyel a szórványra, a szigetekben élő magyarságra – mondta Hallai Zoltán, a díjazott muzslyai Szervó Mihály iskola igazgatója. – Kívánom, hogy az együttműködés a jövőben is ilyen gyümölcsöző maradjon. Az iskolának 850 diákja van, melynek fele szerb, fele magyar ajkú, két épületben folyik a tanítás, pontosan 70 teljes normával dolgozó tanügyi dolgozónk van, 80-an nem teljes normával dolgoznak, továbbá 110 alkalmazottunk van. Mi valamennyien azon fáradozunk, hogy a gyerekeink sikeresek legyenek, hogy megállják a helyüket az élet minden területén. Fáradozásunk gyümölcse a rengeteg elismerés, melyeket az utóbbi években szereztünk, s talán ennek köszönhető a Natošević-díj is. Hálátlan lenne kiemelni néhányat a díjak közül, de az biztos, hogy az utóbbi tíz évben nyelvekből: magyar, szerb mint környezetnyelv, német mint idegen nyelv, továbbá műszaki oktatásból is az élmezőnyben vagyunk.