2024. július 17., szerda

Fesztivál balladai félhomályban

TÉVÉJEGYZET

Figyelmeztettek, nehogy kifelejtsem megdicsérni a Vajdasági Televíziót, magyarán az Újvidék 2-t a szombat esti temerini táncdalfesztivál közvetítéséért. Sokaknak tetszett, hogy itteni esemény részesei lehettek anélkül, hogy kimozdultak volna otthonról, hogy a tévéműsor egy estére a szó szoros értelmében megfiatalodott, hogy eltért a szokványostól, sőt egészen látványos volt.

Ha nem figyelmeztetnek, valószínűleg nem ezzel indítok, de mindenképp szándékomban állt szóvá tenni ezt a kivételes alkalmat. Volt már rá példa természetesen, hogy élőben közvetített a televízió egy-egy magyar vonatkozású eseményt, de eddig azért mégsem kényeztetettek el bennünket. A temerini tini- és ifjúsági fesztiválra is rendre elment a regimentnyi technikus egy-két-három kocsi és valóságos kábeltenger kíséretében, a közvetítés lehetősége mégis csak most ért be, a 19. fesztivál alkalmával. Adataim sajnos – az ígéretek ellenére – még mindig nincsenek a nézettségről, de a visszajelzésekből ítélve igen sokan ülhettek szombat este a vajdasági magyarok közül a képernyő előtt a tini okán. Azt is csak sejthetem, hogy látványos lehetett a közvetítés – erről a helyszínen levő hatalmas kivetítőn is meggyőződhettünk –, még akkor is, ha több ízben szinte balladai félhomály takarta a látnivalót. A fiatal énekesek zöme nemigen élt a színpad nyújtotta meglehetősen tágas tér adta lehetőségekkel, de statikusságukat egészen jól kompenzálta a dinamikus kameramozgás és a változatos fényeffektusok, a gyér fénynek köszönhetően pedig talán jobb, ha egyet s mást nem láttunk tisztán.

Kár, hogy az eredményhirdetés közvetítését nem tudta biztosítani a tévéház. (Ha ezt megteszi, nyilván sokan nem a hétfői Magyar Szóban keresik az eredményt, melyben sajnálatosan éppen az én hibámból felcseréltük a tini kategória második és harmadik helyezettjének a nevét.)

Szinte hihetetlen, hogy nem lehetett volna félórára kitölteni valamivel a műsort (mondjuk ismétléssel, mint annyiszor máskor), és visszakapcsolni a temerini Sportcsarnokba. Mégiscsak a zsűri indoklása, az eredményhirdetés pillanata az est csúcspontja, enélkül nem teljes a közvetítés. Persze el tudom képzelni, hogy a szervezők és a televízió akár már jövőre összehangolódnak e téren, sőt ezen túlmenően azt is, hogy a tévénézők SMS-ben választják meg a legjobbat, akárcsak a helyszíni közönség. Sorjázhatnám az ötleteket, de nem teszem, mert a reális lehetőségek igen korlátozottak. Inkább azt mondom, hogy nagy eredmény az újvidéki tévé magyar szerkesztősége részéről az élő közvetítés biztosítása, és reméljük, a jövőben is meglesz a támogatás ahhoz, hogy hasonló élményt nyújtson a nézőknek akár más jellegű eseményekről is.