2024. július 17., szerda

Hideg zuhany a minisztériumból

Novemberig várt az oktatási minisztérium, hogy közzé tegye, mely egyetemnek hány tandíjmentes helyet hagyott jóvá a mester-és a doktori fokozaton

Belgrádban továbbra is tiltakoznak az egyetemi hallgatók, több tandíjmentes helyet követelnek maguknak az alapszintű egyetemi képzésben, vagyis ingyenes tanulmányt mindazoknak, akik több mint 48 tanulmányi pontot szereztek meg az elmúlt tanévben. Józan ésszel nehéz felfogni, hogy még november derekán is az utcán zajlik az egyetemi élet, pedig a tanévnek rég a meghatározott kerékvágásba kellett volna terelődnie.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy közel sincsenek rendben a dolgok, minthogy az oktatási minisztérium egészen a meleg novemberi napokig várt, hogy értesítse az országban működő egyetemeket, hány mesterfokozaton tanuló, továbbá doktori tanulmányokat folytató hallgatónak ítélte meg a tandíjmentességet. Az értesítés valóságos hideg zuhanyként érte az egyetemeket. Egyfelől teljesen értelmetlen volt a késlekedés (a tartományi kormány május 5-én határozott arról, hogy hány tandíjmentes helyet hagy jóvá a mester-, és a doktori fokozaton, amit az oktatási titkárság továbbított jóváhagyásra a minisztériumba), másfelől a remélt tandíjmentességnek csupán a felét hagyták jóvá. Az Újvidéki Egyetem a tartományi szervek jóváhagyásával 2549 mestertanulmány, és 222 doktori tanulmány tandíjmentességét kérte, amire novemberben a következő választ kapta a köztársasági minisztériumból: 1164 mesterfokozatú és 162 doktori tanulmányt támogat. Az egyetem a tartományi szervekhez és a minisztériumhoz fordul segítségért, ugyanis a kellemetlennél is kellemetlenebb helyzetbe kerülnek azok, akiket felvettek a büdzsé terhén tanulók közé, most pedig – áthidaló megoldás híján – mégis tandíjat kell fizetniük.

Az újvidékihez hasonlóan a niši és a kragujevaci egyetemek és hallgatók is rendkívül elégedetlenek, ugyanis általános a megállapítás, hogy Belgrád megragadta az államilag támogatott egyetemi tanulmányok zömét. Kragujevacon mintegy 5000 aláírással tiltakozójegyzéket küldtek az oktatásügyi minisztériumba, a nišiek pedig az újvidékiekhez hasonlóan az illetékesekkel igyekeznek közös megoldást találni. Kragujevacon egyébként mindössze 215-n tanulhatnak állami költségen, Nišben pedig 411-en, ami jóval alatta van a vártnak és reméltnek. Egyidejűleg Belgrádban – amely egyébként az ország legnépesebb egyeteme –, 2569-en tanulhatnak tandíjmentesen.