2024. július 17., szerda

Mellőzött egyetemista követelés

Az Újvidéki Egyetem hallgatói egyelőre elállnak attól a szándékuktól, hogy nyilvánosan tiltakozzanak az oktatásügyi minisztérium döntése ellen, de követelik, hogy a héten hozzanak megfelelő megoldást a mester- és a doktori fokozaton tanuló hallgatók ügyében – szögezték le a tartományi tudományügyi titkár, valamint az Egyetemista Parlament és más szervezetek képviselői azon a hétfői megbeszélésen, melyet a TVT épületében a hallgatók parlamentjének hétfői rendkívüli ülése után tartottak meg.

A találkozón jelen volt dr. Miroslav Vesković rektor és dr. Radovan Pejanović prorektor is, nem engedték be azonban az újságírókat. A később kiadott közlemény szerint sürgős tárgyalásra szólítják fel az oktatásügyi minisztert, kérik, hogy üljön közös asztalhoz a tartományi kormányfővel, és találkozzon az Újvidéki Egyetem hallgatóinak képviselőivel, hogy rendezzék azoknak a hallgatóknak a tarthatatlan helyzetét, akik a minisztérium által utólag megszabott tandíjmentes kategórián kívül rekedtek.

A hallgatók azt is kérik, hogy biztosítsák a folyamatos oktatást mindazoknak a fiataloknak, akik e tanévben kezdték meg mesterfokozati vagy doktori stúdiumaikat a vélt tandíjmentes kategóriában, melyről csak nemrégiben derült ki, hogy mégsem tandíjmentes. A hallgatók szeretnék, ha a tartományi és köztársasági kormány közösen előteremtené a hirtelenjében hiányzó 14,9 millió dináros havi tételt, ami a tanév szintjén 180 millió dinárra rúgna. Ez a kiadás abból adódóan keletkezett, hogy az Újvidéki Egyetem 1409 hallgatója kimaradt a sorból, azaz ennyien vannak, akik a tanév kezdete előtt tanulmányi átlaguk alapján belefértek az állami költségvetésből tanulók keretébe, de mivel a minisztérium nem hagyta jóvá a keretet, sehová sem tartoznak. Az egyetem képviselői szerint túl sok egyetemistáról van szó ahhoz, hogy önerőből rendezzék helyzetüket. A hallgatók ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, hogy utólag fizessenek tandíjat.

Dr. Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi titkár kifejezte reményét, hogy a vajdasági kormány megértést tanúsít a hallgatók iránt, az oktatásügyi miniszter pedig együttműködik majd a gondok orvoslásában. A közlemény szerint a köztársasági kormány novemberi határozatában mellőzte az Újvidéki Egyetem követelését, melyet a tartományi kormány már májusban támogatott.