2024. július 17., szerda

Intimitás és irodalom

Intimitás és irodalom címmel közös konferenciát rendez az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és az MTA Irodalomtudományi Intézetének Modern Magyar Irodalmi Osztálya jövő hétfőn és kedden a Bölcsészettudományi Kar első emeleti 30-s termében.

November 29-én, hétfőn, 9.30 órakor Láncz Irén tanszékvezető köszönti az egybegyűlteket, majd Angyalosi Gergely és Faragó Kornélia megnyitja az értekezletet. Elsőként Angyalosi Gergely értekezik Fellebbenteni a nyelv fátylát? címmel Bergson és Esterházyról, majd két dolgozat hangzik el Tóth Krisztina költészetéről Harkai Vass Éva Intimitás a lírában, valamint Földes Györgyi Vonalak, ha találkoznak címmel. Bányai János „Ne bántsd Velencét!” Az intimitás hatalma címmel Márai Sándor egy művét elemzi, Sági Varga Kinga pedig A történelem az intimitás terében címmel Lovas Ildikó: Kijárat az Adriára, és Nedjeljko Fabrio: Város az Adrián című műveit veszi górcső alá.

Hétfőn 15 órai kezdettel Gerold László Az intimitás diszkrét bája címmel Molnár Ferenc ésSzép Ernő drámait elemzi, Pomogáts Béla Kóborló délután címmel Dsida Jenő bukolikájáról szól, Toldi Éva Érzelembeszéd címmel Demény Péter: Visszaforgatásáról értekezik, Szénási Zoltán Test, beszéd címmel Borbély Szilárd A Testhez című kötetét, Gazsó Hargita pedig Az intimitások intimitása címmel a magánéleti levélbeszéd kutatásának etikai kérdéseit feszegeti.

November 30-án, kedden 9.30 órai kezdettel Kappanyos András: Obszcenitás és prüdéria nálunk és más nemzeteknél, Faragó Kornélia A megoszthatatlan narratívája (Intimitás-értelmezések Szerb Antal Utas és holdvilág c. regényében), Deczky Sarolta A néma tapasztalat (Tompa Andrea: A hóhér háza), Patócs László A kimondatlan poétikája (A néma érzelem: Darvasi László, Kukorelly Endre és Lovas Ildikó prózája), valamint Berényi Emőke Üvegcipő és szaténruha (Szexualitás és aszexualitás Gergely Boriska Varrótűhercegnő c. kisregényében) címmel tart előadást.